Dozorčí rada Českých drah zrušila nákup rychlovlaků Railjet od Siemensu

Rychlovlaky Railjet od německého Siemensu v barvách Českých drah zatím nejspíš jezdit nebudou. Jejich nákup ve čtvrtek zamítla nová dozorčí rada. Informaci přinesl deník E15.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souprava Railjet v barvách Českých drah (vizualizace)

Souprava Railjet v barvách Českých drah (vizualizace) | Foto: České dráhy

Dozorčí rada to zdůvodnila tím, že nechce státního dopravce ještě víc zadlužovat. Za osm souprav měly dráhy zaplatit téměř tři miliardy korun.

Nový předseda dozorčí rady Zdeněk Žemlička poukázal na to, že předchozí vedení nijak nedoložilo, že je o nové vlaky vlastně zájem. Hlavně nespočítalo návratnost:

Přehrát

00:00 / 00:00

O zrušení nákupu rychlovlaků Railjet od Siemensu mluvila Jitka Hanžlová

„U všech investic – i dovozového parku – budeme trvat na tom, aby bylo zdůvodněno, jak budou využívány, zda jsou potřebné. Bohužel, nebylo nic propočteno, nebylo to zdůvodněno a není možné takovýmto způsobem postupovat.“

Nákup vlaků prosazoval odvolaný ředitel Petr Žaluda, nové vozy měly výrazně zlepšit konkurenceschopnost Českých drah v mezinárodní dopravě. Nové vedení ale prosazuje levnější modernizaci starších souprav.

Celkem vlaky chtěly na tuzemské tratě poslat 15 siemensů. Sedm z nich už dráhy zadaly do výroby.

Přijdou zhruba na 2 a půl miliardy korun a od konce roku 2014 budou jezdit z Prahy přes Brno a Vídeň do Štýrského Hradce.Vejde se do nich 400 cestujících, kteří se mohou vézt až rychlostí 230 kilometrů za hodinu.

I tato dodávka sedmi souprav je ale ohrožená, obchod totiž u soudu napadla konkurenční Škoda Transportation.

Po těchto sedmi luxusních vlacích se dráhy zaměří spíše na modernizaci a opravy starých souprav.

Tereza Hanžlová, mkp, Veronika Neprašová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme