Dozorčí rada ČSA odložila jednání o záchraně firmy

Dozorčí rada ČSA ani po úterním jednání stále nenašla plán na záchranu aerolinek. Jednat bude znovu příští týden. Do té doby chce upravený návrh na snížení nákladů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A310-300 společnosti ČSA

Airbus A310-300 společnosti ČSA | Foto: Jan Rosenauer

Rada poprvé projednala záchranný plán svého šéfa Václava Nováka. Porovnala ho s návrhem prezidenta ČSA Radomírem Lašákem.

"Řešily se věci, které se týkají letošního roku. Tam, si myslím, že není větší rozpor mezi variantami předsedy dozorčí rady a prezidenta Lašáka. Pak jsme velmi podrobně rozebírali i záležitosti roku 2010. Tam jsem zjistil, že v některých porovnáních se srovnávají nestejné veličiny. Myslím tím veličiny po případných škrtech, před škrty. To se bude muset dopracovat," prozradil ministr financí Eduard Janota.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda dozorčí rady Českých aerolinií Václav Novák mluvil o jednání úterním rady.

Ministři financí a dopravy Janota i Slámečka potvrdili, že dozorčí rada nejednala o privatizaci ČSA ani o konkrétních personálních změnách ve vedení firmy.

Snížení platů je nutné

Po jednání Janota také řekl, že bez snížení mezd by "firmě hrozily velmi vážné problémy". Těsně před začátkem jednání piloti oznámili, že jsou o snížení platů připraveni jednat, kladou si ale několik podmínek.

"Případná dohoda na personálních ústupcích a na dohodách je samozřejmě alternativou k privatizaci. To znamená že k podpisu může dojít pouze v případě, že společnost nebude privatizována," potvrdil zástupce pilotů Filip Gaspar.

Každopádně jednoznačný závěr z mnohahodinové dozorčí rady nevzešel. Podle nového předsedy dozorčí rady Českých aerolinií Václava Nováka se do příštího jednání musí jeho záchranný plán a plán prezidenta ČSA Lašáka přepracovat do jednoho.

'Žádáme o pomoc'

Novák počítá například se snížením počtu zaměstnanců o třetinu, ze zhruba čtyř a půl tisíc na tři tisíce, a dále chcete pilotům vzít z platů pětačtyřicet procent. "Žádáme zaměstnance o pomoc," řekl k tomu Novák. Platy by se měly snížit všem zaměstnancům - nikomu by se ale mzda neměla snížit pod dvacet dva tisíc.

Propouštět by se mělo v podpůrném, zejména administrativním personálu. Jednání dozorčí rady budou pokračovat 19. října.

Ministr financí požaduje dohodu

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota v pořadu Stalo se dnes o ČSA

Ministr financí Eduard Janota v pořadu Stalo se dnes zdůraznil, že očekává od účastníků jednání dohodu, se kterou by mohl 26. října předstoupit před vládu. Za jisté označil nutnost snížení platů v ČSA.

Za primární snahu vlády považuje privatizaci firmy, avšak za odpovídající cenu.

Milan Kopp, Nikola Bojčev, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme