Dozorčí rada odvolala ředitele Severomoravské energetiky

Dozorčí rada Severomoravské energetiky v noci odvolala po mnohahodinovém a komplikovaném jednání z funkce předsedy představenstva Tomáše Hünera, který je generálním ředitelem společnosti. Důvodem je to, že kritizoval sloučení ČEZu a distribučních společností, což státu, jako majoritnímu vlastníkovi Severomoravské energetiky vadilo. Naopak odboráři ČEZu si přejí, aby se sloučení uskutečnilo. Kdyby se totiž podle nich rozprodala zbývající energetika po kouskách, zamezilo by to ČEZu stát se silnou energetickou společností, která by obstála před mezinárodní konkurencí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vysoké napětí - vedení

vysoké napětí - vedení

Jak nám samotný Hüner potvrdil, důvodem je to, že kritizoval sloučení CEZu a distribučních společností, což státu, jako majoritnímu vlastníkovi Severomoravské energetiky vadilo. "Sloučení ČEZu a distribučních společností je škodlivé, je to potlačení konkurence, které má přinést solidní cenu a lepší služby pro zákazníka. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže tuto konkurenci nějakým způsobem elementárně podporuje. Ceny, za kterou stát prodává balíky akcií v distribučních společnostech, jsou podhodnocené."

Antimonopolní úřad povolil zminovanou fúzi jen s podmínkami, proti kterým ČEZ podal rozklad. Zároven požádal o nové ocenění distribučních firem, protože tak jako odvolanému Hünerovi, přišla úřadu pro ochranu hospodářské souteže cena 32 milirad nízká. Ministerstvo financí a Fond národního majetku však nové ocenění distribučních firem odmítlo udělat a tak nově antimonopolní úřad prohlásil, že jiný znalecký posudek nebudou požadovat.

Markéta Kaclová, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme