Případné změny sazeb DPH budou rozpočtově neutrální, řekl Stanjura. Cílem je zjednodušení

Případná úprava sazeb daně z přidané hodnoty (DPH), o níž nyní uvažuje vláda, bude rozpočtově neutrální, řekl v neděli v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj by cílem změn bylo zjednodušení daňového systému. Návrh chce mít hotový na jaře.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbyněk Stanjura v Poslanecké sněmovně

Zbyněk Stanjura v Poslanecké sněmovně | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vláda uvažuje o tom, že místo dvou snížených sazeb 10 a 15 procent by měla být od příštího roku pouze jedna, a to ve výši 13 nebo 14 procent. Nová jediná snížená sazba by měla existovat vedle základní sazby DPH ve výši 21 procent, která platí pro většinu zboží a služeb.

Schodek loňského rozpočtu je 360,4 miliardy korun. Jde o třetí nejhorší výsledek v historii

Číst článek

Při zvažování změny při uvažovaných úpravách se ale kabinet chce podle premiéra Petra Fialy (ODS) vyvarovat zásadních skoků.

„Případné změny sazeb DPH budou rozpočtově neutrální. Určitě nejde o snahu snižovat deficity,“ řekl v neděli Stanjura. Podle něj by při sazbě ve výši 13 procent schodek státního rozpočtu proti současnosti mírně vzrostl, při sazbě 14 procent pak mírně klesl. Hlavním cílem možných změn je podle ministra především zjednodušení celého daňového systému.

Ministerstvo se chce zároveň zabývat otázkou, které položky by měly ve snížené sazbě být. „Chceme tam položky se sociálními a zdravotními důvody,“ podotkl Stanjura. O změnách podle Stanjury ještě rozhodnuto není, návrh chce mít hotový na jaře.

Vyšší daně na alkohol a cigarety? Lidé si to pojedou koupit do Polska, uznává ministr Stanjura

Číst článek

Bývalá ministryně financí a současná předsedkyně klubu hnutí ANO Alena Schillerová v debatě úvahy o změnách DPH kritizovala. Podle ní hrozí zdražování například knih nebo léků. Vládě vyčítala, že o návrhu nediskutuje s opozicí. Stanjura k tomu uvedl, že o něm bude diskuse, až bude mít návrh vypracovaný.

DPH tvoří jeden z nejdůležitějších příjmů státního rozpočtu. Předloni stát vybral 463,3 miliardy korun. Za prvních 11 měsíců loňského roku už výběry vzrostly na 487,7 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme