Starostové chtějí změnit lhůtu registrace podnikatelů k DPH. Navrhují zkrácení na šest měsíců

Poslanci Starostů navrhují zkrátit na polovinu lhůtu, po níž může podnikatel požádat finanční úřad o zrušení registrace k placení daně z přidané hodnoty. Podle zákona může plátce požádat o zrušení registrace po roce, poslanci STAN chtějí lhůtu zkrátit na šest měsíců. Návrh novely zákona o DPH předložili ve sněmovně.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Starsotů a nezávislých Vít Rakušan

Předseda Starsotů a nezávislých Vít Rakušan | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Pokud obrat podnikatele za předchozích 12 měsíců překročí jeden milion korun, musí se podnikatel registrovat jako plátce daně. O zrušení registrace může tuzemský podnikatel podle nynějšího zákona požádat nejdříve po roce. Podmínkou je, že jeho obrat za předcházejících 12 měsíců nepřekročil jeden milion korun. Druhou variantou je, že uskutečňoval pouze takové činnosti, které jsou od daně osvobozené bez nároku na odpočet daně. Starostové chtějí, aby mohl o zrušení požádat již po poloviční době.

Snížení DPH u piva? ‚Nejde o populistický příslib, voliči si to vyhodnotí,‘ říká Feranec z hnutí ANO

Číst článek

Návrh má podle předkladatelů pomoci hlavně začínajícím podnikatelům. Podle nich je současná roční lhůta příliš přísná. Poslanci poukazují i na to, že se řada podnikatelů snaží registraci k placení DPH vyhnout. Například odmítají zakázky, aby jejich obrat nepřekročil milion korun. Jednou z obav podle poslanců je, zda pro podnikatele tato registrace v budoucnu nebude zbytečná třeba kvůli možnému poklesu příjmů.

Návrh poslanců STAN nyní dostane k vyjádření vláda. Bez ohledu na její stanovisko by se jím posléze měli někdy zabývat poslanci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme