Drahé nájmy ženou studenty zpátky na koleje, jejich kapacita ale nestačí

Zájem studentů o ubytování na kolejích roste. Důvodem jsou hlavně vysoké ceny privátního bydlení. Jen za poslední rok vzrostly ceny pronájmů až o dvacet procent. Vyplývá to ze statistik realitních kanceláří a portálu UlovDomov.cz. Studenti se proto poohlížejí po levnějších variantách. Jenže třeba zájem o univerzitní koleje už na mnoha místech převyšuje nabídku.

Doporučujeme Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studium - studentka - učení se

Studium - studentka - učení se | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic, UGL_UIUC

Ještě v prvním ročníku bydlel student Marek Vašut na koleji. Později si ale společně se spolužáky sehnal pronájem bytu přímo v centru Olomouce. Letos už si student magisterského oboru hledá ubytování jen sám pro sebe. Přestože nemá vysoké nároky, na žádnou cenově přijatelnou nabídku zatím nenarazil.

„Já jsem ochotný bydlet v docela pro někoho sparťanských podmínkách. Nepotřebuju rozhodně žádné zrekonstruované byty, takže ta cena hraje docela velkou roli. To i proto, že hodně času trávím mimo byt - ať už ve škole nebo někde v práci, případně v knihovně. Takže je to často taková noclehárna, za kterou se mi teda nechce platit nějaké závratné částky,“ řekl Radiožurnálu Vašut.

Přehrát

00:00 / 00:00

Studenti se kvůli drahým nájmům vrací z privátního bydlení na koleje. Více si poslechněte v reportáži Zuzany Švejdové.

Pronájmy v Olomouci přitom zdražily nejméně ze všech velkých studentských měst. Nejvýrazněji šly ceny nahoru v Praze - v průměru až o tři a půl tisíce korun za byt. Zvýšení nájemného ale poznají i v Brně.

Nejžádanější jsou mezi studenty třípokojové byty přímo v centru měst. Podle zakladatele portálu UlovDomov.cz Martina Březiny patří ale taky mezi ty nejdražší. „Ceny se lokalitou liší poměrně značně, v řádu několika tisíců měsíčně. Průměrný nájem bez energie 3+1 v Brně na Veveří se šplhá až k 17 tisícům měsíčně. Oproti tomu na okraji Brna v Bystrci vyjde na 12 500 korun měsíčně. V Praze je ten rozdíl ještě mnohem větší,“ popsal Březina.

I to je důvod, proč se studenti ve větší míře vrací na koleje. Zpravidla jsou totiž výrazně levnější. Jenže ani tam nemusí pochodit. Například na kolejích Českého vysokého učení technického v Praze se každoročně ubytuje zhruba sedm a půl tisíc studentů. Ne na všechny zájemce se ale letos dostane. Už teď správa kolejí přijala o dvanáct set žádostí víc než je kapacita.

Kvůli termínům v zákoně nestihli studenti medicíny přihlášku k dalšímu studiu. Ministerstvo chybu uznává

Číst článek

„Poslední vývoj ukazuje, že student se vrací zpátky na koleje. Jsou tam dva faktory. Jeden faktor je, že univerzity přijímají víc zahraničních studentů a druhý faktor je, že nájmy v komerčních bytech stoupají, takže student jde na koleje zpátky,“ říká ředitel Správy Jiří Boháček.

Dvě třetiny lůžek na ČVUT obsadí čeští studenti, zbytek připadá na cizince. Právě ti mají společně se studenty prvních ročníků výhradní právo na ubytování. Kompletně obsazené pokoje hlásí třeba i koleje Masarykovy univerzity v Brně. Větší nápor studentů je i přesto, že bydlení tu během roku zdražilo.

„Ceny se meziročně průměrně zvedají vždy v reakci ať už na růst cen energií nebo služeb s tím spojených. Jsou to mírné navýšení v řádech korun, desetikorun. U těch komfortních jedno až dvoulůžkových pokojů se to pohybuje přibližně od 3000 až po 3900 korun měsíčně za lůžko,“ popisuje mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Podle průzkumu společnosti UlovDomov se na koleje nedostane až 80 procent brněnských a 70 procent pražských studentů.

Soudní tahanice místo vzdělání: AZ Smart dluží studentům několik milionů, dostanou peníze zpět?

Číst článek

Podle provozovatele portálu cenovamapa.org Milana Ročka totiž chybí peníze nejen na výstavbu nových kolejí, ale i na jejich rekonstrukci. „Nesmíme zapomenout - jestli těch kolejí je dost a v jaké jsou kvalitě. Počet studentů se zvětšil proti době před dvaceti lety a téměř žádné nové koleje se nepostavily. Tak tady bude opět vznikat přirozený přetlak mezi kvantitativním množstvím nabídky, které vůbec je na tom trhu,“ popisuje Roček.

Příležitosti se proto chytají developeři. Starší budovy rekonstruují nebo třeba předělávají kancelářské prostory na studentské pokoje. Objevují se i ryze soukromé koleje. Jen v Praze a v Brně jich jsou už desítky.

Jenže i tam je navzdory vyšší ceně často plno. Třeba ubytování v Apartman Student v Praze vyjde na více než 7000 korun měsíčně. Studenti ale mají k dispozici internet, v místě je i prádelna nebo taky fit centrum. Ještě vyšší nájemné si účtuje Botic student house. Pobyt v jednolůžkovém pokoji stojí i přes deset tisíc korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme