Dráhy i VZP vyhazují peníze oknem, zjistili kontroloři

Mnohamiliónové nesrovnalosti v hospodaření organizací, napojených na státní rozpočet nebo veřejné finance, kritizuje Nejvyšší kontrolní úřad. Hrubá pochybení kontroloři nalezli už poněkolikáté na Českých drahách, penězi se podle nich plýtvá i ve Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Například za stovky počítačů zaplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna skoro o 17 miliónů víc než musela. V téže době byly totiž tytéž počítače běžně k dostání mnohem levněji. "Nekontrolujeme je poprvé a vždy jsme zjistili vážné problémy z hlediska toho, jakým způsobem nakládá s veřejnými prostředky," kritizuje VZP předseda Nejvyššího kontrolního úřadu Lubomír Voleník.

Podle Voleníka se VZP v posledních letech dopustila i dalších nehospodárností v řádu miliónů korun. 185 miliónů například pojišťovna dala na pořízení a rekonstrukci svých poboček, které teď nevyužívá ani z poloviny.

VZP se ale hájí: k tomu co našli jsme se nemohli vyjádřit. "Věci nám nebyly předloženy tak, abychom se k nim mohli vyjádřit, tak jak to stanovuje zákon," říká mluvčí pojišťovny Jiří Suttner. Pojišťovna proto chce o závěrech kontroly rozhodně ještě s NKÚ jednat.

Zbytečně vyhozených 600 miliónů ročně při modernizaci tratí, a to čtyři roky po sobě, našli kontroloři v hospodaření Českých drah. Podle NKÚ totiž dráhy řádně nezajistily například zpracování záměrů rekonstrukcí tratí, efektivní průběh nabídkových řízení, ale i dostatečnou kontrolu v průběhu vlastních prací na koridoru. Pokud by dráhy postupovaly hospodárněji, mohly každoročně na několikamiliardových investicích ušetřit až celou třetinu nákladů, tvrdí kontroloři.

Stejně jako VZP I dráhy tvrdí, že to není pravda. "Žádné peníze v kapse nikoho z nás neskončily," ujišťuje Zdena Celá, mluvčí drah. Vedení podniku už podle mluvčí podalo proti závěrům kontroly NKÚ námitku, a to prostřednictvím nadřízeného ministerstva. Kontroloři ale trvají na svém. "Je to jedna z těch nejvýznamnějších černých děr, kam odtékají peníze ze státního rozpočtu," oponuje Voleník.

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil také hrubé nedostatky při přípravě a vlastním průběhu rekontrukce justičního areálu na pražských Míčánkách. Kvůli závažným chybám při zpracování projektů i při jejich realizaci se náklady na stavbu výrazně zvýšily. Zatímco původně měla přestavba areálu přijít na 414 miliónů korun, ve skutečnosti se cena vyšplhala na miliardu a 651 miliónů korun, tedy mnohonásobně tolik.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme