Dráhy opět mění jízdné, podraží cestování ve skupinách

Při cestách vlakem budeme muset od 1.října znovu počítat, co je pro nás výhodné. Sotva jsme si zvykli na změny, které zavedly České dráhy začátkem léta, od října budou některé slevy vypadat zase jinak. Na trase Praha-Brno bude sice stále platit relační sleva, ale ve vlacích Eurocity se sjednotí cena jízdného na 160 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak vyjíždí ze stanice

vlak vyjíždí ze stanice | Foto: Jan Rosenauer

Teď se dala pořídit jízdenka mezi Prahou a Brnem bez místenky za 140 korun, s místenkou za 160 a průvodčí ve vlacích označených EC uznávali oba typy. To podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského už možné nebude. "Cestující nebude muset mít místenku, takže se bez problémů svezou vlakem i ti, kteří přijdou na poslední chvíli a nyní měli problém se získáním právě místenky pro tento levnější druh cestování," vysvětlil mluvčí.

Pro cestující využívající pomalejší rychlíky mezi Prahou a Brnem se cena jízdenky zlevní ze 140 na 130 korun. Chystané změny ale nepotěší cestující ve skupinách. Zatímco od července zaplatil plné zákaznické jízdné jen jeden člověk a ostatní jeli za polovinu, od října by plné zákaznické jízdné měli platit dva lidé z maximálně patnáctičlenné skupiny.

Dráhy tvrdí že speciální levnější jízdenky ve vlacích mezi Prahou a Brnem zabraly, na druhé straně ani autobusoví dopravci nenaříkají. Podle ředitele Čebusu Miroslav Řepy nejezdí autobusem po dálnici D1 méně lidí ani po té, co šly České dráhy s cenou dolů. "Máme slevu při zpátečním jízdném, máme slevy pro studenty, důchodce a novináře, takže s dalšími slevami nepočítáme. Dráhy jsou určitým konkurentem, ale ne tak velkým, jak si myslí oni," uvedl.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme