Dráhy se na kolektivní smlouvě nakonec dohodly

Hrozba stávek na železnici je zažehnána. Vedení Českých drah nabídlo odborářům růst platů o pět procent, tedy v minimální výši, kterou odborové centrály požadovaly. Odbory ustoupily od svých požadavků, když ještě včera večer žádaly růst mezd o 6 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cestování vlakem

cestování vlakem | Foto: Jan Rosenauer

Jak Radiožurnálu potvrdil mluvčí drah Petr Šťáhlavský, jednání byla v závěru poměrně dramatická. "České dráhy večer nabídly růst o 4,9 procenta. Odbory stále požadovaly nejméně 5procentní růst. Dne spodnik ustoupil s cílem zachovat stabilitu společnosti před vstupem do Evropské unie. Případná stávka, kterou hrozili někteří představitelé odborů, by totiž vážně ohrozila existenci naší společnosti."

Šéf železničních odborářů Jaromír Dušek je s dnešním kompromisem, který udělaly obě strany, spokojen. "Obě strany se musely dopustit řady kompromisů, ať už v omezení ozdravných pobytů na straně odborářů, tak na druhé straně v ústupku až na 5 procent nominálního růstu mezd u zaměstnavatele. Samozřejmě jsme měli představy větší a vyšší, ale ten kompromis považuji za rozumný a jsem přesvědčen, že je dobře, že se podařilo uzavřít kolektivní smlouvu na dráze."

Generální ředitel Petr Kousal zdůraznil, že celkový objem mezd pro příští rok musí zůstat zachován. Dnešní dohoda proto podle Kousala přinese větší propouštění. "My jsme uvažovali původně s 6 tisíci zaměstnanci. Bude to určitě o něco více, kolem 7 tisíc a podle mého názoru bude tlak na propouštění co nejdříve."

Pokud by se dráhy s odboráři dnes nedohodly, začaly by se od Nového roku pracovněprávní vztahy na České dráhy řídit výhradně zákoníkem práce. Zaměstnanci by přišli o řadu výhod, které jim kolektivní smlouva zaručuje. Firma zaměstnává asi 78 tisíc lidí.

Markéta Kaclová, Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme