Dražba obřího naleziště zemního plynu na Sibiři se odkládá

V Rusku dnes mělo jít do aukce obří naleziště zemního plynu Kovykta. Prodej byl ale odložen na 1. března. Informuje o tom agentura Reuters. Naleziště, jehož vyvolávací cena převyšuje 15 miliard rublů /více než devět miliard korun/, patří společnosti Rusia Petroleum, která loni vyhlásila bankrot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod

Plynovod | Foto: Tomáš Adamec

Původně vlastnily licenci energetického projektu Kovykta západní těžařské firmy. Své podíly ale pod tlakem ruských úřadů před časem prodaly ruskému státnímu podniku Gazprom. Ten však z obchodu couvl, a tak po bankrotu soukromé firmy Rusia Petroleum, ovládané britským těžařským koncernem BP, musí rozhodnout o majiteli naleziště dražba.

Aukce je přitom velmi ostře sledovaná. Jak na Rádiu Česko upozornil energetický expert konzultační firmy ENA Vladimír Štěpán, východosibiřské naleziště Kovykta je totiž velmi významné jak svoji velikostí, tak i polohou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O souvislostech dražby obřího naleziště zemního plynu Kovytka jsme na Rádiu Česko hovořili s energetickým expertem konzultační firmy ENA Vladimírem Štěpánem.

„Objem ložiska činí prakticky dva biliony kubíků, což je na úrovni zásob plynu významných producentských států. Co se týče polohy, ložisko se nachází ve východní části Sibiře, poblíž rusko-čínských hranic s možností napojení na čínský okruh, který se nyní buduje,“ vysvětlil.

Změna strategie

Důvodem odkladu dražby těžební licence je podle Štěpána právě změna strategie, kdy byla privátní firma Rusia Petroleum společně s koncernem BP nahrazena státními aktivitami. „Což je základní strategie Ruska. A tento přechod si vyžadoval určitý čas, a proto vznikají komplikace,“ uvedl.

Štěpán ale odhaduje, že se v dohledné době těžební licenci na Kovyktu podaří prodat. „Protože to zpoždění z půlky února na 1. března bylo vlastně způsobeno určitými bankovními systémy, spíše administrativního druhu. Takže pokud se toto vyřeší, pak by 1. března mohla skutečně proběhnout dražba," řekl.

"Ale samozřejmě cena za licenci se bude pohybovat někde úplně jinde než byla na dnešek stanovena vyvolávací cena 10 miliard korun . Zejména pokud by se licence zúčastnilo více firem,“ dodal energetický expert.

Katarína Brezovská, Naďa Bělovská, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme