Dřevaři: Státní koncepce našeho odvětví je likvidační

Dřevozpracující podniky v Česku varují, vysoký export a nedostatek kulatiny může výrazně omezit počet pil u nás. Hrozí tedy růst nezaměstnanosti a to přitom v oblastech, které už teď mají nejvyšší procento lidí bez práce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba dřeva (ilustr. obr.)

Těžba dřeva (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Současný systém dřevozpracujícího průmyslu v Česku je likvidační. Tvrdí to alespoň některé nespokojené lesnické a dřevařské firmy na základě ročního tendru na těžbu dřeva v Lesích ČR. Firma, která obhospodařuje většinu veřejných lesů v Česku ale nesouhlasí. Argumentuje mimo jiné tím, že letošní tendr vynesl státní pokladně o tři miliardy korun více než posledně.

Pila prodělá

Jedním z těch, kdo za dřevo státu zaplatil byl Jan Mičánek ze společnosti Less and Forest - zástupce velké pily, která zvítězila v ročním tendru na těžbu dřeva ve státním podniku Lesy ČR tak, že za své vítězství nakonec ještě zaplatí. „S objemem jsme spokojeni, ale s podmínkami, za kterých budeme zakázky dělat nikoliv,“ postěžoval si.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský zpovídal nespokojené dřevaře

„Nezbývá než přijmout nabízené podmínky. Nemáme možnost výběru, máte-li na firmě 2 tisíce lidí, kteří potřebují pracovat,“ pokračuje Mičánek.

Vytěžené dřevo sice prý firma prodá, ale za špatné ceny. „Relace mezi tím, co zaplatíme Lesům ČR za dřevo a cenami, které za to dostaneme, pro nás nebude příznivá. Pravděpodobně proděláme,“ zlobí se.

Oborová asociace si stěžuje na masivní export

V ČR se ročně vytěží kolem 15,5 milionu krychlových metrů surového dřeva. Z toho kolem 6 milionů krychlových metrů bylo podle dostupných údajů vyexportováno. Na tisícovku českých firem pak zbývá jen asi 9 milionů krychlových metrů dřeva.

Ministerstvo zemědělství se podle prezidenta Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeňka Valného dříve vyjádřilo v tom smyslu, že v ČR je příliš mnoho dřevozpracujících firem a pil.

Kroky managementu Lesů ČR, celý chaos, krizová situace, kterou na trhu se surovým dřívím prožíváme, tak nahrává podle Valného konci některých českých firem.

David Šťáhlavský, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme