Dřevěná kniha je podle mnohých expertů likvidační

„Dřevěná kniha“ - návrh ministra zemědělství jako možné koncepce hospodaření se státním lesním majetkem. Hlasy malých dřevařských podniků jsou ale zásadně proti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští dřevaři z Volar ve Francii

Čeští dřevaři z Volar ve Francii | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný ve Stalo se dnes řekl, že jeho asociace souhlasí s tvrzením některých odborníků, že jde o likvidaci lesů ve vlastnictví státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tzv. Dřevěnou knihu ve Stalo se dnes kritizoval Prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný

„Tuto formulaci použilo Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR. Podle našeho názoru je Dřevěná kniha koncepcí tunelování zásob dříví v lesích ve vlastnictví státu, stejně jako koncepcí likvidace navazujícího regionálního dřevozpracujícího průmyslu ve prospěch těch největších těžebních společností v zemi,“ zdůraznil Valný.

Sloučení zakázek na provedení prací a prodeje dřeva do jedné zakázky může, podle některých názorů vést k znepřehlednění nabídky a cen za jednotlivé práce resp. za dřevo.

„Sloučení soutěže na nákup služeb se soutěží na prodej dříví je ideálním podhoubím pro spekulace a tudíž i pro spekulativní nabídky, které podle našeho soudu zvítězily, nebo zvítězí podle výsledků, na které čekáme i v tom stávajícím jednoročním tendru na příští rok.“

Těžba dřeva (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Valný za zásadní chybu označil postup na počátku 90. let, kdy se zavedl ve státních lesích kontroverzní způsob prodeje státního dříví. „Je zde snaha spoluautorů této koncepce prosadit tento netransparentní způsob prodeje i do následujících desetiletí. Dodávám, že zde jede o miliardy korun,“ poznamenal.

Do pořadu Stalo se dnes byl samozřejmě zván i ministr zemědělství Ivan Fuksa, avšak v době vysílání nebral telefon.

Milan Kopp, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme