Drobní investoři mají zájem o akcie polské banky PKO

V Polsku dnes začala dlouho odkládaná a neméně dlouho očekávaná privatizace největšího peněžního ústavu PKO (Povšechna kasa oščendnošči). Jako první se mohou o část z 30 % akcií určených k prodeji ucházet drobní investoři. Ode dneška mohou v pobočkách banky zakládat speciální depozitní účty, ze kterých budou na počátku listopadu akcie kupovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fronta

fronta | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Suma, kterou lze na takové účty vložit je ale omezená na 1 miliardu a 100 milionů zlotých. Ne na všechny zájemce se pravděpodobně dostane. Proto se už před víkendem začaly před pobočkami banky PKO tvořit velké fronty. Před jednou z poboček natáčel náš varšavský zpravodaj Pavel Novák.

"Začali jsme se tu scházet v pátek v 11 dopoledne," řekl mi pan Jerzy. Zájemci o akcie utvořili ve frontách před pobočkami PKO občanské výbory a sepsali seznamy čekatelů. Před bankami PKO v celé zemi tak lidé nestáli dnem i nocí, ale drželi několikahodinové služby a vždy v určených hodinách se scházela celá fronta, aby se zkontrolovala přítomnost čekajících. Kdo nepřišel vypadl ze seznamu.

"Je to jako za časů lidového Polska. Vracíme se do socialismu. Jen s tím rozdílem, že tehdy se stály fronty na citróny a dnes na akcie," říkali občané, kteří právě měli službu ve frontě. Pro drobné investory je určena čtvrtina z 30 % balíku akcií.

Mohou na depozitní účty v PKO uložit od 500 do 20 tisíc zlotých. Těmi pak zaplatí za akcie banky. Nikdo ale netuší, kolik akcií za své peníze získá. Cena jedné akcie se totiž určí teprve podle toho, jaký bude zájem ze strany zahraničních investorů a domácích firem.

Ty se ale o akcie mohou začít ucházet až za 10 dnů. Na počátku listopadu se všichni investoři dozvědí, kolik akcií za své peníze získali. 10.listopadu se státní peněžní ústav PKO, v tu dobu už částečně zprivatizovaný, objeví na burze a s akciemi se začne obchodovat.

Každý počítá s tím, že akcie stoupnou v ceně. Že zdraží o 20 nebo o 15 %. Dá se na tom vydělat třeba několik tisíc zlotých. Myslí si pan Ryszard stojící ve frontě. Někteří chtějí investicí do největší státní banky jen zkusit štěstí a přijmou jakýkoli přírůstek ke svým investovaným prostředkům.

"Když budeme sedět doma, nic nevyděláme. Je lepší to alespoň zkusit." Myslí si paní, která se rozhodla odsloužit si své 3 hodiny při držení místa ve frontě. Na nákup akcií PKO budou lidé pravděpodobně přicházet s velkými částkami peněz. Policie slíbila zvýšit ostrahu poboček banky. Předpokládá se, že miliardu 100 milionů zlotých, tedy částku, za kterou hodlá stát prodat část banky drobným investorům, zájemci složí na účty během několika hodin. Polská vláda chce částečnou privatizací banky PKO získat 6 miliard zlotých.

Start privatizace proběhl klidně a nedochází ke střetům mezi klienty čekajícími před bankami. Jak řekl polské televizi ředitel největší varšavské pobočky PKO Ireneusz Olbrysz, příjem depozit probíhá v klidu: "I přesto, že panovaly určité obavy, že zahájení privatizace vyvolá problémy, žádné potíže se nevyskytly."

Do 21. října mají možnost objednat si akcie pouze drobní akcionáři. Na účty mohou složit miliardu 100 milionů zlotých. Jen během prvních dvou minut po zahájení přijímání vkladů si na speciální účty 400 lidí uložilo více než 7 milionů zlotých. Následně si budou moci akcie koupit domácí i zahraniční firmy. PKO vstoupí na burzu na začátku listopadu.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme