Drobní podnikatelé si stěžují na stále podrobnější kontroly úřadů

Drobní podnikatelé tvrdí, že jim finanční úřady stále více znepříjemňují život. Kontroly jsou prý mnohdy zbytečně podrobné a zdlouhavé. Pracovníci úřadů se zajímají i o nákupy velmi drobného zboží, které si podnikatelé kvůli nižší dani účtují do nákladů. Kontroloři se brání, že jejich postup je standardní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob | Foto: Filip Jandourek

Podnikatelé neříkají, že by finanční úřady postupovali protizákonně. Vadí jim hloubkové kontroly, které někteří považují za šikanu.

Naproti tomu ve firmách, které mají dvacet a více zaměstnanců, podobné revize tak časté nejsou, potvrzuje pracovnice z východočeského podniku.

„Za těch patnáct let jsem se setkala s finančním úřadem, co se týká finanční kontroly, v pěti případech. Tam, kde je povinnost, abychom měli auditora, tak tam kontroly neprobíhají tak často jako tam, kde auditoři nejsou,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o stížnostech drobných podnikatelů na finanční úřady připravil Jan Beneš

Auditoři prý pomáhají firmám obstát při kontrolách pracovníků z finančních úřadů, myslí si živnostníci. Právě proto se často zaměřují na drobné podnikatele, u kterých kolikrát najdou více chyb než u firem.

Mluvčí Jitka Ježková z Generálního finančního ředitelství popírá, že by se kontroly firem a podnikatelů nějak zásadně lišily.

„Máme standardní stanovený plán kontrol, který vychází z prověřování vykázaných daňových povinností a na tom plánu, který je buď čtvrtletní, nebo pololetní, se podílí řada odborníků,“ dodává Ježková.

Při kontrolách se úředníci zaměřují na údaje, které živnostník, nebo firma uvedla v daňovém přiznání. V některých případech jsou úředníci důslednější, někde naopak mohou přimhouřit oko, říká předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

„Zejména v menších městech je to dlouhodobě dáno vztahem mezi kontrolorem a malou a střední firmou, nebo živnostníkem. Na druhou stranu můžou být i určité osobní animozity, mohou si vyměňovat údery, které si uštědřili už před nějakou dobou,“ popisuje Havlíček.

Finanční úřady loni zkontrolovali daň z příjmů u více než 9 tisíc podnikatelů. Kontroly u firem tak časté nebyly, jejich počet byl nižší o 2 tisíce.

Anna Maňourová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme