Na přesčasy hygieniků půjde do konce roku dalších 59 milionů. Chybí ještě 50 lidí na nově zřízená místa

Ministerstvo zdravotnictví žádá kvůli pokračující epidemii nového typu koronaviru vládu o 59 milionů korun na zaplacení přesčasů a pohotovostí na krajských hygienických stanicích od října do prosince letošního roku. Vyplývá to z materiálu, který v pondělí projedná vláda. Některé hygienické stanice si stěžují na přetíženost, některé už kvůli velkému počtu nově pozitivně testovaných nestíhají trasovat jejich kontakty. Problémy jsou zejména v Praze.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze (ilustrační foto)

Ministerstvo zdravotnictví žádá kvůli pokračující epidemii nového typu koronaviru vládu o 59 milionů korun na zaplacení přesčasů a pohotovostí na krajských hygienických stanicích od října do prosince letošního roku (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Vláda schválila personální posílení krajských stanic o 134 pracovních míst, někde se je ale nedaří obsadit.

‚Už jenom uklízečka netrasuje.‘ Někteří hygienici jedou na doraz, jiní pomáhají s kontakty Praze

Číst článek

„Je nezbytné na období měsíců říjen až prosinec 2020 znovu posílit zapojení zaměstnanců v rámci nařízené práce přesčas a výkonu pracovní pohotovosti s ohledem na úkoly a zajišťování služebních agend, jež před orgán ochrany veřejného zdraví staví situace spojená s šířením infekčních onemocnění nyní zejména covid-19 v populaci České republiky,“ píše se v dokumentu.

Potřebu dalších finančních prostředků ministerstvo odůvodňuje zvýšeným množstvím služebních úkolů hygieniků, potřebou zajištění projektu Chytrá karanténa 2.0 a zajištění dalších činností souvisejících se šířením nakažlivých nemocí.

„Je nutné zajistit výkon těchto správních činností, posílení rozhodovací pravomoci v rámci přestupkového řízení a komplexního výkonu státního zdravotního dozoru,“ uvádí se dále v materiálu.

Chybí 50 lidí

Pro Hygienickou stanici Hlavního města Prahy má být vyhrazeno 14,5 milionu korun, pro střední Čechy devět milionů. Většina ostatních stanic má dostat mezi dvěma a čtyřmi miliony korun. Nejméně pak resort žádá pro Vysočinu a Jihomoravský kraj, dostanou méně než milion.

V polovině srpna měla hygiena obsazeno 84 ze 134 nově zřízených míst. Problémy s hledáním zaměstnanců jsou v Praze a ve Středočeském kraji, kde nemohou konkurovat mzdám ve veřejné sféře.

Lidé pozitivní na koronavirus by se podle Babiše mohli trasovat sami. Stačí vyplnit formulář na webu

Číst článek

Vláda proto plánuje vyřadit hygieny z působnosti zákona o státní službě a srovnat platy tamních lékařů s těmi nemocničními. Hygienikům začínají na 22 980 Kč, v nemocnicích na 33 420 Kč. Průměrná mzda v ČR byla letos v prvním čtvrtletí 34 077 Kč. Hygienici kritizují také povinnost složit úřednickou zkoušku kvůli zákonu o státní službě.

Na krajských hygienických stanicích pracuje zhruba 2200 lidí, lékařů jsou necelé dvě stovky. Asi před deseti lety byla jejich personální kapacita na krajských hygienických stanicích snížena na polovinu. Kapacity v současné době posilují stovky vyškolených laiků, například z armády, studentů zdravotnických škol nebo celníků, kteří pomáhají hygienikům s telefonováním kontaktům nakažených.

Podíl výdajů na hygienickou službu na celkových výdajích na zdravotnictví v roce 2006 činil 1,15 procenta, v roce 2012 pak 0,54 procenta. Ročně absolvují hygienickou specializaci na lékařských fakultách jeden či dva doktoři, aktuálně jich na pěti fakultách Univerzity Karlovy studuje sedmnáct.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme