Druhý duben je posledním dnem pro podání daňového přiznání za rok 2012

Úterý je poslední den pro podání daňového přiznání za loňský rok. Na finanční úřad ho musí podat každý, kdo nevyužívá služeb zaměstnavatele nebo daňového poradce. Mnoho úřadů nabídlo lidem v předchozích dnech možnost podat přiznání i mimo obvyklé úřední hodiny. Třeba o víkendu bylo otevřeno ve všech pobočkách v bývalých okresních městech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňové přiznání nechává spousta lidí na poslední chvíli

Daňové přiznání nechává spousta lidí na poslední chvíli | Foto: Olga Štrejbarová

„Běžně začínáme v osm hodin, poslední týden jeden od sedmi. A úřední dny v současné době celý týden až do druhé dubna pracujeme až do šesti hodin do večera, každý den,“ říká ředitel královéhradeckého finančního úřadu Miroslav Zehnálek.

Člověk, který si půjde vyřídit daně až dnes, rozhodně musí počítat s frontou. Úředníci se snaží lidem s daněmi pomoci. Nejlepší variantou je, aby případné daně zaplatil každý rovnou na pokladně finančního úřadu. Při platbě přes účet je totiž třeba počítat s prodlevou zhruba dvou dní. A daně nejen že musí být podané do dneška, ale do dnešního dne musejí být také zaplaceny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na královéhradeckém finančním úřadě natáčel reportér Jiří Fremuth

Daňové přiznání lze podat také elektronicky přes internet. Podle Hany Patočkové z finančního úřadu Pardubického kraje je to nejrychlejší a nejsnadnější cesta.

„To elektronické podání je daleko jednodušší. Poplatníkům aplikace nazvaná EPO provádí kontrolu jejich vyplněných údajů. Takže bych všem poplatníkům doporučila toto využívat,“ říká.

Podle finanční správy by mělo přiznání odevzdat 1,3 milionu poplatníků, kteří nevyužívají služby daňového poradce. Ti, kteří ano, mají čas do 1. července.

Za zpoždění hrozí pokuta

Tomu, kdo nestihne daňové přiznání podat včas, hrozí sankce. A to v případě, že zpoždění bude delší než pět pracovních dnů. Pak finanční úřad může vyměřit pokutu až 300 tisíc korun. V určitých případech ji ale finanční úřad nepředepíše.

„Pokud je daňové přiznání podáno se zpožděním a to zpoždění bude delší než pět pracovních dnů, finanční úřad automaticky přistupuje k výpočtu pokuty,“ vysvětluje mluvčí generálního finančního ředitelství Petra Homolová a dodává:

„Výpočet pokuty je zákonem pevně dán. Maximální výše pokuty je 300 tisíc korun, ale pokud vypočtená pokuta nedosáhne výše 200 korun, pak ji finanční úřad nepředepíše a poplatník ji nebude muset platit.“

Jitka Hanžlová, Jan Bachorík, Jiří Fremuth, Kateřina Kozmová, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme