Druhý pilíř důchodového spoření je fiaskem, tvrdí slovenský premiér

Vypadá to, jako by byla důchodová reforma pro postkomunistické země zakletá. Soukromé spoření ve druhém pilíři už zrušilo Maďarsko, Polsko a čeká to i Českou republiku. Také Slováci jsou s takzvaným druhým pilířem nespokojení. Vláda ho sice rušit nehodlá, ale nabídne lidem, aby z něj mohli letos vystoupit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico volby prohrál

Robert Fico volby prohrál | Zdroj: Reuters

Slovenský premiér Robert Fico označil spoření ve druhém pilíři za fiasko. Podle něj se má teď každý, kdo spoří, dobrovolně rozhodnout, jestli chce nést riziko nižšího důchodu:

„Nadále jsme přesvědčení, že je ve druhém pilíři obrovské množství lidí, kteří nemají vytvořené podmínky na to, aby si realizovali svůj důchod přes druhý pilíř. A je pro ně výhodnější, aby si na svůj důchod spořili ne v soukromém pilíři, ale v sociální pojišťovně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s druhým důchodovým pilířem na Slovensku mluví bratislavský zpravodaj Petr Vavrouška

Podle premiéra spoří ve druhém pilíři až milion lidí, kteří by tam neměli co dělat – buď nemají žádný vyměřovací základ, nebo jejich příjem je tak malý, že si v soukromém pilíři nenaspoří.

Vláda by raději viděla peníze spořících lidí na svém účtu než v soukromém. Proto kabinet Roberta Fica otevře druhý pilíř od března do června letošního roku. Lidé budou mít možnost vystoupit, ale také se do něj přidat.

Kampaň vládních politiků vůči soukromému spoření je velmi ostře vyhraněná. „Chceme, aby lidé věděli, a říkám to velmi jasně, že my zodpovědnost neneseme - pokud se člověk, který nesplní podmínky na dobrý důchod, rozhodne zůstat v druhém pilíři,“ varuje Fico.

Před dvěma lety takto z druhého pilíře, který vláda otevřela na pět měsíců, odešlo na 80 tisíc lidí. Aktuálně má ve druhém pilíři uložené peníze 1,5 milionu Slováků.

Vyplácejí se první důchody

Od začátku roku mohou první z nich po deseti letech spoření pobírat důchody. Lidé ale spokojení nejsou. Vyplácené částky ze soukromých zdrojů jsou zatím velmi nízké – jen pár desítek eur měsíčně. Údajně i kvůli tomu, že si soukromé pojišťovny účtují vysoké marže, snad až 30 procent.

Když toto chtěli poslanci ověřit, přesné informace nedostali. Analytici ale oponují, že o vyplácení peněz z druhého pilíře požádalo od 1. ledna zhruba jen 200 lidí. A to je jen malý vzorek na to, aby se druhý pilíř hanil a kritizoval jako nefunkční a nevýhodný. Slovenská vláda si ale myslí něco jiného.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme