Druhý pilíř důchodového systému si pomalu získává důvěru lidí

Počet lidí, kteří vstoupili do druhého pilíře důchodového systému, se mírně zvyšuje. Za první tři měsíce letošního roku uzavře smlouvu s penzijními společnostmi zhruba 20 tisíc lidí, jak vyplývá z předběžných odhadů Asociace penzijních fondů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodové fondy, důchodové pojištění (ilustrační foto)

Důchodové fondy, důchodové pojištění (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle jednotlivých firem by mohl zájem ještě růst, zejména pak v polovině tohoto roku.

Od začátku roku se počet zájemců až ztrojnásobil. Například Česká spořitelna – penzijní společnost během února evidovala 500 klientů, k první polovině března už jich bylo 2100.

Raiffeisen penzijní společnost má necelé tři tisíce uzavřených smluv a Penzijní společnost České pojišťovny dokonce jedenáct tisíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Beneš zjišťoval, zda je mezi klienty zájem o druhý pilíř důchodového systému

„Většina klientů odkládá své rozhodnutí až na duben, květen, červen. Lidé načerpávají informace, hodně se o to zajímají,“ říká generální ředitel Penzijní společnosti České pojišťovny Tomáš Matoušek.

„Jsou překvapeni tím, jak malou penzi budou mít z prvního pilíře a velmi seriozně začínají zvažovat druhý pilíř,“ doplňuje Matoušek.

Společnosti jsou nespokojeny

Přesto že se celkový počet klientů oproti lednu zvýšil, zájem o druhý pilíř nesplňuje podle některých firem původní představy.

Podle mluvčího Raiffeisen penzijní společnosti Tomáše Kofroně realita nesplnila očekávání, naopak zájem klientů je v souladu s předpoklady ČSOB Penzijní společnosti.

Podle některých ekonomů jsou nárůsty za poslední měsíce stále velmi nevýrazné.

„V okamžiku, kdy počet klientů nedosáhne minimálně půl milionu, nebo ještě více, tak to přestává být zajímavé i pro jednotlivé penzijní fondy,“ vysvětluje analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

„Ty musely vynaložit velké vstupní náklady a když proti tomu nemají dostatečně velký počet klientů, tak je to pro ně spíše zátěží,“ dodává.

Víra v budoucnost

Penzijní společnosti přesto věří, že počet klientů bude nadále růst, zejména ve druhém čtvrtletí, které je klíčové pro lidi starší 35 let.

Mohou totiž vstoupit do druhého pilíře jen do konce června, potom už bude vstup umožněn jen lidem pod touto věkovou hranicí.

Odhady, kolik klientů vstoupí do systému za celý rok, se liší. Například generální ředitel České spořitelny – penzijní společnosti Aleš Poklop očekává na trhu 700 tisíc klientů, z toho by jedna třetina měla patřit právě České spořitelně.

Podle generálního ředitele ČSOB Penzijní společnosti Karla Svobody by mohl mít druhý pilíř více než půl milionu klientů už v polovině roku.

Jan Beneš, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme