Druhý pilíř penzijního systému funguje na Slovensku už osm let

Češi si od ledna pomalu zvykají na 2. pilíř důchodové reformy. Lidé starší 35 let se mají rozhodnout do konce června, jestli do něj vstoupí. Slováci jej znají už osm let. Jejich zkušenosti potvrzují, že 2. pilíř není univerzální recept na skvělý penzijní systém. Nutí ale lidi přemýšlet o tom, jak se zabezpečit na stáří. Navzdory politikům, kteří reformu mění každých pár let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, bankovky v obálce (ilustrační foto)

Euro, bankovky v obálce (ilustrační foto) | Foto: Eva Odstrčilová

„Ano, spořím si ve druhém pilíři. Tehdy jsem se rozhodla, že půjdu do obou dvou, protože jsem byla v tom věku, který je ještě v pořádku, abych šla do obou dvou. A už se mi to teď nechce řešit, doufám, že už nebudu muset zas studovat nějaké záležitosti,“ říká o penzijním systému jedna z obyvatelek Slovenska a dodává:

„A doufám, že až budu důchod pobírat, tak na něj budou peníze. A doufám, že už se konečně přiměji k tomu, abych začala šetřit i v tom třetím pilíři.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O penzijní systém na Slovensku se zajímal zahraniční zpravodaj Vojtěch Berger

Zvenčí je těžké se v pilířích vyznat, Slováci už ale většinou vědí, o čem je řeč. 1,4 milionu obyvatel totiž momentálně kromě státního penzijního systému posílá část peněz na důchod i do druhého pilíře. Tedy důchodovým správcovským společnostem, které mají jejich peníze zhodnocovat.

Premiér Robert Fico dlouhodobě 2. pilíř kritizuje. Peníze v něm prý ztrácejí hodnotu. „Jednoduše druhý pilíř nevynáší ani tolik, kolik je inflace. A když odečteme inflaci, zjistíme, že ty peníze tam jsou znehodnocené skoro o 12 procent v porovnání s tím, kolik peněz tam lidé za dané období dali,“ nechal se slyšet.

Tyto premiérovy námitky ale zpochybňuje analytik bratislavského institutu INESS Radovan Ďurana. „Člověk s nadprůměrnými příjmy přišel v průběhu tří let o 20 procent svého státního důchodu různými reformami. Takže tam se též nedá hovořit o nějaké garanci a stabilitě,“ tvrdí.

Pilíř se už několikrát otevřel

Slovenská vláda chce každopádně co nejvíc lidí z 2. pilíře odlákat, aby více peněz mířilo do státního systému důchodového spoření, který má už dnes citelný deficit. Proto už Ficův kabinet v minulosti třikrát 2. pilíř takzvaně otevřel. Několik měsíců tak lidé mohli z uzavřeného systému vystoupit, pokud během let zjistili, že pro ně spoření v 2. pilíři není výhodné, třeba kvůli vyššímu věku.

Analytici ale kroky vlády zpochybňují jako krátkozraké. 2. pilíř podle nich potřebuje desítky let, aby se osvědčil, a oslabovat ho znamená snižovat šanci na důstojné důchody příštím generacím.

Za posledních 8 let prošel 2. pilíř řadou změn. Analytik Ďurana v tom vidí zbytečný chaos. „Nejlepší radu, kterou můžeme občanům dát, je nespoléhat se na státem organizované zabezpečení, ale šetřit si ještě svojí cestou. Buď pod matraci, nebo investováním do jiných aktiv,“ říká.

Druhý pilíř je na Slovensku závislý na tom, kdo zrovna vládne. Zavedla ho kdysi pravicová vláda Mikuláše Dzurindy, naopak Robert Fico už několik let pokračuje v jeho demontáži.

Vojtěch Berger, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme