Druhý test potravin: polovina výrobků je v Rakousku lepší, na Slovensku jsou kvalitnější jen kešu ořechy

Druhý slovenský test prokázal u téměř poloviny zkoumaných potravinářských výrobků výraznější rozdíly v kvalitě produktů prodávaných pod stejným názvem a stejnou značkou na Slovensku a v Rakousku. Malé rozdíly byly zjištěny u další třetiny výrobků. Novinářům to v pondělí řekla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kešu oříšky (nažky stromu Anacardium occidentale)

Kešu oříšky (nažky stromu Anacardium occidentale) | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0, FotoosVanRobin

Slovenští potravinoví inspektoři koupili stejné potraviny ve Vídni a také v Bratislavě a v nedalekém Senci. Do srovnání zahrnuli 33 produktů, jako například výrobky z mléka, masa, dále nápoje či mraženou pizzu.

Unie chce vytlačit dvojí kvalitu potravin z Česka. Pošle peníze na nové testy a může rozdat pokuty

Číst článek

Pouze u šesti testovaných výrobků z Rakouska a Slovenska analýza nezjistila žádné rozdíly. Malé rozdíly inspektoři odhalili u dalších 11 produktů a značné rozdíly až u 16 výrobků. Podle výsledků testů je ve srovnání s Rakouskem na Slovensku například prodávána šunka s nižším obsahem masa a vyšším obsahem soli, dále rybí prsty s nižším podílem rybího masa a slazené nápoje s obsahem glukózo-fruktózového sirupu místo cukru. Na Slovensku byly kvalitnější než v Rakousku ze zkoumaných výrobků jen kešu ořechy.

„Máme (v EU) jednotný trh. Vytváříme občany druhé kategorie. Slovenská republika se zasazuje o to, aby takovýto občan neexistoval. Chceme, aby pod stejnou značkou byl stejný obsah," řekla Matečná o rozdílném složení potravin. Na rozdílnou kvalitu potravin prodávaných v Rakousku a na Slovensku poukázal i první test, který před časem uskutečnily slovenské úřady.

Fipronil: ze sedmi tun kontaminovaných potravin se stáhlo zatím 250 kilogramů

Číst článek

Současná pravidla neumožňují trestat firmy za rozdílné složení výrobků prodávaných pod stejným názvem a značkou.

Podle Matečné někteří výrobci již sjednotili recepturu. Jako příklad uvedla výrobce sušenek, jenž do východní Evropy dodával produkty s obsahem palmového oleje, který nově nahradí máslem.

Z iniciativy české a slovenské vlády se příští týden uskuteční v Bratislavě spotřebitelský summit o dvojí kvalitě potravin, kterého se zúčastní kromě jiných premiéři čtyř evropských zemí či eurokomisařka Věra Jourová. Česko bude na schůzce zastupovat premiér Bohuslav Sobotka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme