Druhým čtením prošel návrh zákona o daňových kontrolách

Lepší kontrolu rizikových společností. Přesně to má českým finančním úřadům zajistit zákon, který Poslanecká sněmovna ve středu projednala ve druhém čtení. Poslanci budou o předloze hlasovat příští týden. Jde o to, že berní úřady budou moci prověřovat rizikové firmy souběžně ve všech zemích Evropské unie, kde tyto společnosti působí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parlament ČR, Poslanecká sněmovna

Parlament ČR, Poslanecká sněmovna | Foto: Jan Rosenauer

Jak dodává ministr financí Bohuslav Sobotka z ČSSD, daňovým únikům se zamezí tak, že finanční úřady si budou bezproblémově vyměňovat potřebné informace.

"Prakticky to bude probíhat tak, že bude určitá informační povinnost. Pokud bude mít daňová správa zájem o spolupráci s daňovou správou v jiné zemi, kde má problematický subjekt své aktivity nebo sídlo, pak budou spolu moci komunikovat," vysvětlil podstatu návrhu Sobotka.

Finanční úřady by tak měly získat větší možnost zásahu proti neplatičům daní. Předloha zákona by měla českým úřadům zajistit lepší spolupráci se zeměmi Evropské unie.

Podle Bohuslava Sobotky je nejdůležitější možnost kontrolovat rizikové společnosti ve všech zemích, kde firmy působí.

"Zejména jde o to, aby mohly probíhat paralelní synchronizované kontroly daňových subjektů, které jsou identifikovány jako rizikové. Tento návrh zákona by měl, pokud bude finálně schválen, umožnit lepší výměnu informací mezi daňovými správami zemí Evropské unie," dodal Sobotka.

Lucie Husárová 1, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme