Dodávky ruské ropy do Maďarska a na Slovensko se obnovily. Česko by mohlo následovat v pátek

Dodávky ruské ropy ropovodem Družba do Maďarska se v noci obnovily, oznámila ve čtvrtek maďarská vláda. Přeprava ropy jižní větví Družby se před týdnem přerušila kvůli problémům s úhradou poplatků za tranzit ropy přes Ukrajinu. Ve středu se dodávky začaly obnovovat, protože poplatky za Rusko uhradila slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Toto řešení se však netýká dodávek do České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Budapešť Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na snímku jsou čerpadla čerpací stanice Klobouky u Brna

Na snímku jsou čerpadla čerpací stanice Klobouky u Brna | Zdroj: Profimedia

Slovensko informovalo o obnovení dodávek ropovodem Družba na své území už ve středu. Maďarská vláda ve čtvrteční zprávě uvedla, že zásobování Maďarska ropou nebylo navzdory přerušení dodávek ohroženo, protože země má dostatečné zásoby na několik týdnů, informovala agentura MTI.

Výpadek dodávek ropy přes Družbu neomezuje výkon českých rafinerií, říká Síkela. Hledá řešení s Polskem

Číst článek

Předseda představenstva české společnosti Mero Jaroslav Pantůček ve čtvrtek v České televizi řekl, že dodávky ropy do Česka ropovodem Družba by mohly být obnoveny v pátek nebo v sobotu. Mero je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba.

Ukrajina tranzit ropy zastavila 4. srpna, protože nedostala z Ruska peníze za srpnový tranzit. Rusko sice peníze odeslalo, ale ještě v červenci se mu v důsledku protiruských sankcí vrátily zpět.

„Zákazník MOL učinil patřičné kroky, které vedly k tomu, že ropovod na té jižní části pro Slováky a Maďary funguje. Jsem informován od našeho zákazníka, že identické kroky podniká dnes, takže očekávám, že velmi brzy, buď zítra, nebo nejpozději pozítří (v pátek, nebo sobotu) ropa k nám bude proudit také,“ řekl ve čtvrtek Pantůček.

V České republice zpracovává ropu Unipetrol, jehož vlastníkem je polská společnost PKN Orlen.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík na středeční tiskové konferenci v Bratislavě řekl, že vinu za situaci nenese ani Rusko, ani Ukrajina. Problém podle něj nastal při zpracování platby v jedné bance v západní Evropě, a to kvůli protiruským sankcím zavedeným po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme