Družstevních záložen možná radikálně ubude

V politické sféře se znovu rozbíhá diskuse o družstevních záložnách. Poslanci dostali k posouzení vládní novelu zákona, která by mimo jiné záložny přinutila navýšit základní jmění ze současných minimálně 500 tisíc korun na 32 miliony - tedy 64krát. To může pro většinu z nich znamenat konec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Podle mluvčího Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami Oldřicha Zajíce by ale takové navýšení základního kapitálu podstatně zvýšilo důvěryhodnost těch kampeliček, které přežijí. "Faktem je, že ze stávajících zhruba 46 družstevních záložen by dokázalo toto kritérium splnit asi sedm až osm. Podstatné je ale říci, že jsou to záložny, které spravují většinu stávajících vkladů," uvedl ve vysílání Radiožurnálu.

Krach jedné z největších kampeliček v Česku právě dnes začíná řešit brněnský krajský soud. Záložna Pria dluží zhruba pěti tisícům klientů na 400 milionů korun. Případ se k soudu dostává po třech letech policejního vyšetřování.

Podle obžaloby má pád záložny na svědomí její bývalý předseda František Zoubek a jeho dcera Kamila, která s dalšími Zoubkovými příbuznými působila ve vedení ústavu. Oba jsou obviněni ze tří závažných hospodářských deliktů.

Sám Zoubek dnes u soudu tvrdil, že krach záložny způsobila až následná nucená správa. Má prý o tom důkazy. "Proto také žalujeme, my jako členové záložny, náhradu škody. A já jsem zde trestně stíhán, abych byl znehodnocen, aby moje slova nemohla být brána vážně," říká Zoubek.

Jeho tvrzení ale odmítá mluvčí Úřadu pro dohled nad záložnami Zajíc: "Tady stojí fakta - pravomocné potvrzení oprávněnosti uvalení nucené správy Vrchním soudem v Praze, který tak rozhodl v červnu 2002. Rozhodl tedy ve prospěch úřadu a v neprospěch žaloby, která se právě týkala napadení oprávněnosti nucené správy."

Ivan Holas, Marika Táborská, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme