Důchodci si stále častěji k penzi přivydělávají. Pracují na kratší úvazky

Stále více seniorů v posledních letech pobírá důchod a zároveň pracuje ještě na krátký úvazek. Nejčastěji jsou zaměstnáni jako techničtí odborníci ve zpracovatelském průmyslu a jako specialisté ve vzdělávání. Naopak výrazně méně důchodců podniká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci (ilustrační foto)

důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle předsedy Rady seniorů Zdeňka Pernese ale v Česku stále není tolik pracovních příležitostí jako například v Dánsku nebo Nizozemí, kde existují takzvaná sdílená pracovní místa, ekonomické či právní pobídky.

„Zaměstnanost pracujících důchodců narůstá v Praze a některých dalších velkých městech zejména proto, že vzrůstají podstatným způsobem náklady na bydlení,“ vysvětluje Zdeněk Pernes a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč stále více důchodců k penzi ještě pracuje, zjišťovala Petra Benešová

„A pokud zejména osamocení senioři bydlí v nájemních bytech a jsou ještě zdravotně způsobilí pracovat, tak většinou pracují proto, aby jim zůstala střecha nad hlavou.“

Loni pracovalo v průměru 230 tisíc důchodců. Z nich starobní penzi pobíralo 150 tisíc lidí, zbytek si přivydělával zároveň u invalidního důchodu. Zaměstnaní senioři tak tvoří téměř pět procent všech pracujících lidí.

Stát se snaží práci důchodců co nejvíce podporovat.

„Co se týče finančních prostředků, tak je možné, aby úřady práce poskytly zaměstnavateli finance na mzdové náklady v okamžiku, kdy vytvoří vyhrazené pracovní místo pro člověka, kterému je více než 50 let,“ říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Podle slov Štěpánky Filipové je také možné poskytnout prostředky investičního charakteru, například na zařízení kanceláří.

Stejně tak je možné podpořit důchodce, kteří se pustí do podnikání. Rada seniorů ale kritizuje, že stát zrušil pracujícím důchodcům slevu na dani, a chce proto ještě o možných úpravách v legislativě jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí.

Petra Benešová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme