Důchody budou od ledna 2006 vyšší

Zvýhodnění nižších důchodů penzistů v příštím roce, které navrhuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, dnes posoudila vláda. Podle šéfa resortu Zdeňka Škromacha předloha počítá s určitým zvýhodněním části složky nízkých důchodů o 70 korun. Zároveň zohledňuje i staro a novo důchodce srovnáním rozdílu, který vznikl v roce 1995. Pětiprocentní navýšení od Nového roku se bude týkat starobních, pozůstalostních a invalidních důchodů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach | Zdroj: ČTK

Ministr Škromach o návrhu na valorizaci důchodů Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu řekl: "Tím, že vláda schválila státní rozpočet, kde je počítáno s valorizací, tak dala jasně najevo, že má vůli k tomu, aby tato valorizace proběhla bez nějaké úpravy."

Předlohu obhajuje Škromach jako optimální valorizaci penzí. Podle něj v první řadě zohledňuje udržení a zachování průměrného důchodu a průměrného výdělku jako v letošním roce:

"A za druhé určitým způsobem zvýhodňuje důchodce s nižšími důchody, to je navýšení základní složky důchodu o 70 korun. Zohledňuje také staro a novodůchodce, čili srovnává rozdíl, který historicky vznikl novým zákonem o důchodovém pojištění v roce 95."

Důchody se podle rozhodnutí kabinetu v lednu zvýší skoro o pět procent. To se týká starobních, pozůstalostních a invalidních důchodů. Senioři tak budou v průměru dostávat zhruba 8 100 korun. O necelých 5 procent se zvednou i příplatky k důchodu válečným odbojářům a lidem, které komunistický režim za jejich názory věznil.

Valorizace přijde stát na více než 12 miliard korun. Náklady má pokrýt vybrané pojistné. Zvýšení příplatků bude stát 11 miliónů korun, které zaplatí Ministerstvo práce a sociálních věcí ze svého rozpočtu.

Stanislav Vintr, Milada Richterová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme