Důchody i v příštím roce porostou, i když pomaleji než dosud

Ekonomičtí ministři projednali zásadní návrhy úsporných opatření. Nejblíže shodě jsou u zvýšení daně z přidané hodnoty a valorizace důchodů. Ty by měly v příštím roce vzrůst o třetinu růstu reálné mzdy a o třetinu inflace. O konečné podobě úspor chtějí ministři rozhodnout příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - české bankovky

Peníze - české bankovky | Foto: Ladislav Bába

Definitivní výše valorizace penzí ještě bude věcí politické dohody. Ministr práce a sociálních věci za TOP 09 Jaromír Drábek je nicméně spokojený s tím, že penze vůbec porostou, i když pomaleji.

„Důchody budou i v následujících letech růst, což pro mě je výsledek, který je uspokojující s ohledem na stagnaci ekonomiky. S ohledem na to, že v posledních deseti letech důchody reálně vzrostly reálně téměř o 30 procent, tak je naprosto jasné, že v současné ekonomické situaci si nemůžeme dovolit pokračovat v tak rychlém růstu důchodů,“ uvedl Drábek.

S navrhovanou valorizací nesouhlasí důchodci, kteří kvůli tomu svolávají na 30. května do Prahy demonstraci. Podle předsedy Rady seniorů Zdeňka Pernese zvýšení penzí absolutně nepokryje růst životních nákladů.

„Inflace je odhadována na 3,2 až 3,5 procenta a růst životních nákladů na 4,6 procenta. Pokud by to takto bylo, tak by životní náklady důchodců každý měsíc za letošní rok vzrostly o 500 korun a valorizováno bude o 130 korun, takže to je naprosto nepřijatelné,“ uvedl Pernes.

Podoba valorizace důchodů pro rok 2013 byla jedním ze základních momentů, kde se dosud vládní strany lišily v pohledu na připravovaná opatření. Kvůli horší ekonomické situaci původně ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhoval zmrazení důchodů, to ale neprošlo.

Do ulic vyrazí poprvé v historii důchodci, vadí jim pomalejší růst penzí

Číst článek

Ekonomičtí ministři se dnes dohodli také na růstu obou sazeb daně z přidané hodnoty o jedno procento na 15 a 21 procent a na zachování výdajových paušálů. Ty zůstanou na stávající úrovni, lidé se však budou muset rozhodnout, zda uplatní paušál, nebo slevu na dani a bonusy. Obojí nebude možné.

V případě daně z příjmu fyzických osob nechtějí ekonomičtí ministři rušit konstrukci jedné sazby, lidé s příjmy nad 100 tisíc korun by ale platili takzvaný solidární příspěvek. O jeho konkrétní výši se ještě bude diskutovat.

Kalousek původně oznámil, že se daň z příjmu od roku 2013 zvedne z 15 na 16 procent ze superhrubé mzdy, později ale své vyjádření opravil. K takové dohodě podle něj ještě nedošlo.

Opatření by měla platit tři roky. Premiér Petr Nečas (ODS) očekává konečné rozhodování na poradě ekonomických ministrů příští týden. "Teprve poté seznámíme veřejnost s definitivní podobou úsporných opatření," dodal.

Také ministr dopravy za Věci veřejné Pavel Dobeš upozornil, že zatím není nic definitivní. "V tuto chvíli není jednoznačná shoda. Bude sumář opatření, bude se ještě koukat na celkovou bilanci toho, jaká je příjmová stránka jednotlivých daní, a následně se můžeme teprve dohodnout," uvedl Dobeš.

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme