Důchody v příštím roce vzrostou méně, než se čekalo

V roce 2012 vzrostou důchody méně, než se původně předpokládalo. Základní výměra 2270 korun se zvýší o 40 korun místo plánovaných 50 a procentní výměra o 1,6 procenta místo 2,5 procenta. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, penzisti

důchodci, penzisti | Foto: Filip Jandourek

Zvýšení důchodů je dáno ze zákona a podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka ho nelze jakkoli měnit.

"Dnes už valorizace důchodů je stanovena zákonem. To znamená není v pravomoci ani vlády, ani ministra jakkoli měnit valorizaci. Ta je prostě stanovena výpočtovým vzorcem a zákonem," řekl ministr ve večerních Ozvěnách dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výši důchodů mluvil ve večerních Ozvěnách dne ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Běžné lednové zvýšení penzí zohledňuje součet růstu cen a třetiny mezd za uplynulé období.

"Udržuje se reálná hodnota důchodu plus se přidává určitá bonifikace tak, jak rostou mzdy. To, že byly určité spekulace o tom, že snad dříve bylo předpokládáno vyšší zvýšení důchodů, vyšší valorizace, to bylo dáno tím, že ta čísla se postupně upřesňují, postupně se vyvíjejí, a my musíme podle zákona vycházet z čísel statistického úřadu, která jsou daná naprosto jednoznačně a my s nimi nemůžeme jakkoli manipulovat," dodal Drábek.

Na základě malé důchodové reformy se bude zvyšovat ze zákona základní výměra i procentní výměra důchodu.

Od ledna 2012 se o 1,6 místo 2,5 procenta také zvyšují příplatky k důchodu, například za křivdy způsobené komunistickým režimem nebo za účast v boji za vznik a osvobození Československa.

Rada seniorů se proti novým údajům ohradila. Podle ní by důchodci měli dostat na procentní výměře o několik desetin víc.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, bre, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme