Vláda schválila financování dostavby Dukovan. Vyjít by mohla na 162 miliard korun

Vláda v pondělí schválila model financování nového jaderného bloku v Dukovanech. Na twitteru o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Nový blok by podle předloženého materiálu mohl stát při výstavbě financovat bezúročně, za provozu se počítá s dvouprocentním úrokem. Do provozu má být uveden v roce 2036. S modelem financování nesouhlasí opozice, vadí jí také možnost, že by Dukovany stavěly ruské nebo čínské firmy.

Praha (Aktualizováno: 21:02 20. 7. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Dukovany (archivní foto) | Foto: Jan Sucharda | Zdroj: Český rozhlas

Stát by se měl na stavbě podílet ze 70 procent. Zbytek by měla zaplatit společnost ČEZ, která bude hradit také všechny případné dodatečné náklady. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v květnu řekl, že očekávaná suma za stavbu bloku v současných cenách je podle něj zhruba šest miliard eur, tedy přibližně 162 miliard korun.

Udržení čtyř bloků Dukovan v provozu do roku 2047 bude stát 55 miliard, uvedl nový ředitel elektrárny

Číst článek

Zároveň v pondělí vláda schválila rámcovou a prováděcí smlouvu mezi Českem a ČEZ. Havlíček ještě před jednáním vlády uvedl, že smlouvy mezi státem a energetickou společností ČEZ o stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech by měly být podepsány v úterý 28. července. Dodavatelským modelem nového bloku v Dukovanech má být takzvaná stavba na klíč, která zajistí možnost kontroly subdodavatelů projektu. Smlouvy vláda projednala v režimu vyhrazené.

Výběr dodavatele by se měl uskutečnit do konce roku 2022. Nejzazším termínem podpisu smlouvy s dodavatelem a konečné potvrzení financování návratné finanční pomoci je červen 2024. Stavět by se podle dřívějších informací mělo začít v roce 2029, blok by měl být uveden do provozu v roce 2036.

Na tiskové konferenci po jednání vlády Havlíček uvedl, že výběrové řízení by mělo brát v potaz technologická, bezpečnostní i ekonomická kritéria. V rámci řízení přitom musí být podle něj zohledněny bezpečnostní analýzy. „Dnes jsme došli k závěru, že o celém tom bezpečnostním režimu povedeme ještě diskusi na Bezpečnostní radě státu,“ uvedl ministr.

Ceny elektřiny

Materiál pro jednání vlády uvádí, že koncové ceny elektřiny by se v roce 2040 podle současných předpokladů vývoje cen ve spojení s poskytnutím návratné finanční pomoci mohly pro české spotřebitele snížit při podpoře na 30 až 40 let zhruba o 2,7 až 6,6 miliardy korun. Při podpoře na 60 let o 7,7 miliardy korun.

Po třech vesnicích u dukovanské elektrárny zbyly jen kapličky. Dodnes jsou udržované

Číst článek

Havlíček v květnu uvedl, že předpokládá, že velkoobchodní cena elektřiny poroste a lidé na stavbě Dukovan vydělají.

V opačném případě bude podle něj dopad v desítkách korun ročně za rodinu, což je podle něj daleko méně, než lidé každoročně platí ve fakturách za elektřinu na podporu takzvaných podporovaných zdrojů.

Podle analytiků je však dlouhodobý výhled cen elektřiny na trzích nejistý, což vývoj v minulosti několikrát ukázal.

Možnou stavbu nového jaderného zdroje v Česku několik předcházejících let brzdily nejasnosti o způsobu financování, konkrétní obrysy začíná dostávat projekt až v posledních měsících. Dlouhodobě se proti stavbě nového jaderného zdroje v Česku staví ekologové.

Kritika opozice

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v pondělí uvedla, že vláda postupuje netransparentně a prosazuje výstavbu nového bloku v podobě, která je nevýhodná pro stát, a tím pádem i pro daňové poplatníky.

„Není možné, aby novou část elektrárny Dukovany stavěly ruské nebo čínské firmy, když tyto státy považují NATO za svého nepřítele. Vláda je však odmítá vyřadit z tendru. Zároveň bychom se měli zaměřit i na cenu plánované dostavby, která nyní neodpovídá tržní realitě,“ uvedla.

Také podle opozičních Pirátů a Starostů by se vláda měla zavázat, že dostavbu kvůli zajištění energetické bezpečnosti nesvěří dodavateli ze zemí s autoritářským režimem. Nejčastěji jsou v této souvislosti zmiňovány právě Rusko a Čína. Kabinet by podle opozice měl zveřejnit odhady, kolik lidé za dostavbu zaplatí jako příplatek v platbách za elektřinu.

„Nesouhlasíme s modelem, kdy náklady na dostavbu Dukovan budou doplácet lidé v ceně energií,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme