Důl Družba po šesti letech opět otevřou. Horníci chtějí vytěžit zbývající uhlí

Do bývalého dolu Družba u Sokolova se vrátí důlní rypadla. Sokolovská uhelná a.s. (SUAS) plánuje, že do roku 2030 dotěží asi 15,6 milionu tun uhlí, které v dole, kde se těžba kvůli sesuvu v roce 2011 přerušila, zbylo. Vyplývá to z údajů, které jsou součástí posuzování vlivu projektu na životní prostředí. SUAS loni vytěžila 7,6 milionu tun uhlí.

Sokolov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povrchový důl (ilustrační foto)

Povrchový důl (ilustrační foto) | Foto: zdroj: Flickr, CC BY 2.0, Bert Kauffmann

Vnitřní výsypka dolu Jiří, který s bývalým dolem Družba sousedí, se sesula v roce 2009. "Z důvodu stability tak už nebylo možné postupovat v původním směru těžby od Nového Sedla. Část technologie lomu Jiří se proto nyní otáčí tak, aby mohlo dojít k odtěžení dotčeného území ze směru od Královského Poříčí," uvedl předseda představenstva Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl ve zprávě na webu firmy.

Dokument Paskováci. 'Koukají na nás, jako bychom mohli za pád OKD,' říkají horníci

Číst článek

S chystaným dotěžením lomu, který se přejmenoval na Poříčí, souvisí i letošní investice těžařské firmy. Klíčové místo zaujímá rekonstrukce poháněcích stanic a výstavba linií pasových dopravníků v lokalitě Poříčí za 178 milionů korun. Podobnou částku dá SUAS na výstavbu tras pásových dopravníků i přemístění současných a doplnění chybějících komponentů potřebných pro zakládání materiálu na vnitřní výsypku. Celkem tak dá SUAS do přípravy těžby v lomu Poříčí několik set milionů korun.

V lomu Poříčí se bude těžit dobývacím prostoru Královské Poříčí, zčásti pak v dobývacím prostoru Nové Sedlo a v dobývacím prostoru Alberov, uvádí studie pro posouzení vlivu na životní prostředí. Nijak významně ale nevybočí z dnešních dolových území. Podle posudku bude nutné rozšíření území hornické činnosti o plochu o rozloze asi 15 hektarů. Jednou z podmínek závěru zjišťovacího řízení je mimo jiné vybudování ochranného valu o rozloze asi 2,97 hektaru.

Těžba v lomu Poříčí začne už v letošním roce, hlavní fáze odtěžování uhlí se ale plánuje až v roce 2021 a pokračovat má do roku 2030.

"Tyto změny v postupu těžby se promítnou i v profilu budoucího jezera, které v místě lomu vznikne po ukončení těžby," uvedl Pöpperl. "Zatímco původní záměr počítal s tím, že nejhlubší část jezera se bude nacházet v jeho západní části, kvůli změně postupu těžby i zakládání to nově bude na opačné straně, tedy u Nového Sedla," doplnil.

Sokolovská uhelná loni, po letech úspor kvůli sporu s ČEZ o cenu uhlí pro elektrárnu Tisová, vykázala zisk 1,078 miliardy korun. Zároveň se dohodla s ČEZ na odkoupení elektrárny v Tisové. V regionu zaměstnává SUAS na 3400 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme