Důlní společnosti NWR se začíná dařit

Konsolidované tržby důlní společnosti NWR ve třetím čtvrtletí v porovnání s druhým narostly o 19 procent na 291 milionů eur. Jak před chvílí nahlásil nizozemský vlastník dolů OKD, těžba i prodeje se od července do září v porovnání s předchozími třemi měsíci zvýšily, zásoby naopak klesají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věž dolu Zollverein

Věž dolu Zollverein | Foto: Jiří Hošek

I přesto ale v meziročním srovnání NWR kvůli globálnímu útlumu v sektorech, které patří mezi jeho hlavní zákazníky, zaostává. Konsolidované tržby New World Resources, ve které má významný podíl podnikatel Zdenek Bakala, za prvních devět měsíců proto meziročně propadly o 44 procent na 776 milionů eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Atlantik Petr Novák zhodnotil ve vysílání Rádia Česko ekonomickou situaci důlní společnosti NWR

Trh čekal pokles čistého zisku; na úrovni provozního zisku už mělo dojít na obrat k lepšímu. Podle analytika společnosti Atlantik Petra Nováka jsou čísla třetího čtvrtletí pro společnost dál slabá, přesto už došlo k překonání toho nejhoršího.

Kvůli propadu v prvním pololetí NWR nastartovala úsporný program. Analytik Novák hodnotí tento program z hlediska středně a dlouhodobého výhledu kladně, především na straně úspory nákladů, nestačí to ale umořit velký pokles prodejních cen a prodejů. Úspory spolu s investicemi do nových těžebních zařízení se odrazí až v dlouhodobějším horizontu.

Nová energetická koncepce Česka nevylučuje prolomení limitů na těžbu uhlí. Tento krok ale není započítán do ceny akcií NWR a několik dalších let se ještě neprojeví, tvrdí analytik.

Hlad po komoditách a s ním i jejich ceny rostou, výrazně z toho ale NWR nebude profitovat. Zároveň tento hlad neovlivní hodnotu akcií důlní společnosti. Analytik Novák to nepovažuje za signál pro střednědobé hráče na burze, zato pro dlouhodobé hráče jsou ceny akcií NWR docela atraktivní.

Roman Chlupatý, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme