Dušek: Stávka na železnici je reálná

Odboráři Českých drah opět hrozí stávkou. Tentokrát se jim nelíbí, že vedení společnosti chce propustit 6 tisíc zaměstnanců. V Ústí nad Labem, v jižních Čechách a také na Moravě už vznikají stávkové výbory. Odborářům vadí, že vedení drah s nimi o propouštění nediskutuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak ve stanici

vlak ve stanici | Foto: Jan Rosenauer

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek dnes řekl, že ke stávce by mohlo dojít ještě v průběhu ledna. Důvodem je podle něj to, že se regionální manažeři snaží přistoupit ke snižování počtů zaměstnanců, aniž by to předem bylo projednáno na úrovni vedení odborů a podniku. "Tam hrozí, že kdyby k té realizaci mělo dojít, že může živelně nastat stávkování po celé republice."

Podle Duška může protest odvrátit pouze jednání s vedením drah, které je plánováno na 28. ledna. Vedení společnosti je podle jejího mluvčího Petra Šťáhlavského přesvědčeno, že odbory žádný důvod ke stávce nemají. "Protože České dráhy splní požadavky odborů a do konce ledna předloží příslušné dokumenty a projednají otázku snižování počtu zaměstnanců."

Na propuštění šesti tisíc lidí dráhy trvají. Odboráři přitom varují, že odchod tak velkého počtu zaměstnanců může snížit bezpečnost na železnici - to ale vedení firmy odmítá.

Helena Šulcová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme