Festivaly nově řeší EET i zákaz kouření. Návštěvníky čeká otevírání lahví i placení přes čipy

Pořadatelé letních hudebních festivalů letos musí řešit řadu problémů vyplývajících z nových zákonů. Server iROZHLAS.cz se zeptal pořadatelů největších letních hudebních festivalů v Česku, jakým způsobem se chtějí vypořádat s elektronickou evidencí tržeb a takzvaným protikuřáckým zákonem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní festival (ilustrační foto)

Letní festival (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

EET

Ani první, ani druhá vlna elektronické evidence tržeb (EET) se přímo pořádání festivalů netýká. Přesto už letos musí pořadatelé problematiku evidování tržeb řešit. Jednak proto, že se týká stánkového prodeje, a také proto, že příští rok už budou muset evidovat tržby i pořadatelé kulturních akcí, včetně festivalů.

Meziroční výběr DPH díky kontrolnímu hlášení a EET vzrostl o 5,8 miliardy, tvrdí finanční správa

Číst článek

Některé festivaly už v roce 2017 zahájí přípravu. „Již letos budou probíhat přípravy a zkoušky na rok příští, aby aplikace zákona o EET například na výčepní místa nebo stánky s občerstvením byla bez problémů," vysvětluje Sedlák z Colours of Ostrava.

Na Hip Hop Kempu se kvůli EET letos penězi platit nebude. „Letos bude na festivalu aplikován tzv. cashless čili bezhotovostní systém," popisuje mluvčí festivalu Kateřina Dědková.

Klikněte na festival, který vás zajímá

„Veškeré transakce návštěvníků budou na festivalu probíhat skrz čip, který obdrží současně s festivalovou páskou při vstupu výměnou za vstupenku. Na ten čip si můžou nabít peníze už dopředu online nebo na místě u dobíjecí stanice. Když si chcete koupit pivo, tak si prostě jen pípnete, ukáže se nový zůstatek a hotovo," vysvětluje Šimon Dušek z produkčního týmu Hip Hop Kempu.

Ostatní festivaly si zatím s EET příliš hlavu nelámou. „Prodejci rychlého občerstvení vzhledem k prostorovým dispozicím místa pro stánkový prodej na našem festivalu posezení mít nemohou. Tím pádem se jich v současné chvíli povinnost EET nedotkne," vysvětluje mluvčí metalového festivalu Brutal Assault.

účtenka, EET, elektronická evidence tržeb | Foto: Kateřina Golasovská

„S většinou prodejců jsme problematiku EET konzultovali především z pohledu výkladu zákona a metodických pokynů. Naše doporučení je pouze takové, aby evidovali, pokud se jich povinnost evidovat týká. Což v daném sortimentu znamená důsledné otevírání plechovek nebo PET lahví, aby tento sortiment splňoval definici občerstvení určeného k okamžité spotřebě, a nemuseli tedy evidovat pomocí EET," dodává Pavlovič.

Podle Martina Věcheta, jednoho z pořadatelů Open Air Festivalu Trutnov, ukáže EET, jaká je skutečná návštěvnost jednotlivých festivalů. „Tato čísla se nadsazovala a nejen kulturní podniky se předháněly ve výši počtu návštěvníků, které většinou byly v rozporu s realitou. Na protest již několik let nezveřejňujeme žádné počty. Díky zkreslování těchto čísel dnes už nikdo neví, jak vypadá pět nebo 20 tisíc lidí," vysvětluje Věchet.

Zákaz kouření

Vzhledem k tomu, že se většina festivalů koná venku, zákaz kouření se jich v podstatě netýká. „Festival Mighty Sounds se odehrává pod širým nebem, kouření na akci tedy zakazovat nebudeme," říká mluvčí festivalu Mighty Sounds Markéta Štěchová.

Poslanci schválili takzvaný úplný zákaz kouření | Foto: Fotobanka Profimedia

Na Colours of Ostrava se nebude smět kouřit například v Radegast pubu, v Gongu, v kavárnách v budovách a tak dále. Na Rock for People se zákaz dotkne „kamenné" restaurace v hangáru. Jinak pořadatelé neplánují omezovat kouření.

Ankety serveru iROZHLAS.cz se zúčastnily festivaly Colours of Ostrava, Rock for People, Mighty Sounds, Open Air Festival Trutnov, Hip Hop Kemp a Brutal Assault. Pořadatelé festivalu Masters of Rock a SázavaFest se ankety odmítli zúčastnit.

Dále si můžete přečíst kompletní odpovědi jednotlivých festivalů na otázky:
1. Budete nějakým způsobem reagovat na nový takzvaný protikuřácký zákon? Budete zřizovat kuřárny?
2. Jakým způsobem budete řešit elektronickou evidenci tržeb?

Brutal Assault

1. Podle našich informací se nás protikuřácký zákon nedotýká. Kuřárny zřizovat nebudeme.

2. Například prodejci rychlého občerstvení vzhledem k prostorovým dispozicím místa pro stánkový prodej na našem festivalu posezení mít nemohou. Tím pádem se jich v současné chvíli povinnost EET nedotkne.

Protikuřácký zákon se letních kin netýká. Majitelé však mohou kouření zakázat

Číst článek

S většinou prodejců jsme problematiku EET konzultovali především z pohledu výkladu zákona a metodických pokynů. Naše doporučení je pouze takové, aby evidovali, pokud se jich povinnost evidovat týká. Což v daném sortimentu znamená důsledné otevírání plechovek nebo PET lahví, aby tento sortiment splňoval definici občerstvení určeného k okamžité spotřebě a nemuseli tedy evidovat pomocí EET. Samozřejmě víme o tom, že situace se změní už v příštím roce s další vlnou EET.

Colours of Ostrava

1. Samozřejmě se nebude smět kouřit (a nikdy se na Colours of Ostrava ani nesmělo) v uzavřených prostorách - např. Radegast pub, Gong, kavárny v budovách apod. V pivních a dočasných stanech není zákonem kouření zakázáno, ale nijak ho nepodporujeme, nedáváme tam třeba popelníky. Ve venkovních festivalových prostorách omezení kouření nebudou.

2. Colours of Ostrava se připravují a zavádí EET samozřejmě dle zákona. Takže například náš e-shop funguje dle zákona o EET. Jinak stánky s občerstvením jsou v EET od příštího roku, maloobchodní činnost (zboží) již letos. Proto u nás letos během festivalu bude s EET fungovat například prodej vstupenek za hotové na místě, merchandising, restaurace s přidanými službami apod. Zároveň budou již letos probíhat přípravy a zkoušky na rok příští, aby aplikace zákona o EET například na výčepní místa nebo stánky s občerstevním byla bez problémů.

Hip Hop Kemp

1. Vzhledem k tomu, že se festival koná pod širým nebem a dle tzv. protikuřáckého zákonu není kouření na festivalech zakázáno, pokud se neodehrává ve vnitřních prostorech, kouření návštěvníkům festivalu zakazovat nebudeme.

2. Festival se samozřejmě ve všech ohledech řídí platnými zákony České republiky, tedy včetně EET. Letos bude na festivalu aplikován tzv. cashless čili bezhotovostní systém.

Mighty Sounds

1. Festival Mighty Sounds se odehrává pod širým nebem, kouření na akci tedy zakazovat nebudeme.

2. Elektronickou evidenci tržeb budeme řešit až pro rok 2018, v letošním roce se na nás jako na organizátory festivalu nevztahuje.

Rock for People

1. Tzv. protikuřácký zákon se dotkne například „kamenné" restaurace v hangáru, ale ve venkovním areálu festivalu kouření omezeno nebude, protože na venkovních kulturních akcích, které nejsou určeny primárně pro děti a rodiny, je kouření povolené.

2. Pořádání kulturních akcí spadá až do třetí fáze elektronické evidence tržeb, takže v letošním roce se nás samotných tolik netýká. V těch případech, které pod EET spadají, jako je například festivalová hospoda nebo prodej cigaret, necháváme řešení přímo na dodavatelích/provozovatelích.

Open Air Festival Trutnov

Celá záležitost je trochu jiná. Hlavní problém celého léta a budoucnosti bude i v něčem jiném než v omezení kouření v určitých prostorách při venkovních akcích či EET. K tomu se totiž ještě přidají vyhlášky o pořádání veřejných akcí, nočním klidu a hlučných činnostech.

Návštěvníci Open Air Festivalu v Trutnově | Foto: ČTK

Tyto věci padly loňského roku do pravomoci obcí a měst a lze je snadno zneužít a ohýbat podle potřeby. Zajímavý je i Metodický pokyn ministerstva vnitra o tvorbě vyhlášek a úpravě místního veřejného pořádku, který mimo jiné hovoří i o pořádání kulturních akcí. Některé z výkladů mají kořeny až v počátcích šedesátých letech minulého století.

Po devadesátých letech plných bezbřehé svobody a usazení a zklidněni na přelomu milénia, přichází řada zákazů, vyhlášek a omezení, kterými se redukuje společenský život. Vracíme se tam, kde už jsme jednou byli.

A to je varující - třeba zmíněné vyhlášky se dají lehce zneužívat a ohýbat podle potřeby. Stačí, že se někomu znelíbíte na radnici nebo se na místním úřadě nelíbí druh kultury nebo jen svojí sešlostí vytváříte radnici nebo nějakému místnímu podniku či podnikateli radnici blízkému konkurenci. A zastupitelé obce či města mají možnost vám nastavit takové podmínky, které jsou likvidační nebo znemožňující danou akci uskutečnit. Případně ji alespoň ztíží.

Metronome festival vyvrcholí koncertem Stinga. Praha posílí metro i tramvaje

Číst článek

Tváří se to stejně jako v minulosti - že je vše legální. Tento rok bude docházet poprvé k omezování venkovních kulturních akcí, kdy se může začít uplatňovat zakořeněná a vžitá nenávist k čemukoliv novému a cizímu (zanášení něčeho jiného do našich teritorií a na NAŠE louky - bez ohledu, že jsou soukromé - to nemůžeme připustit). Bude prakticky nemožné něco uspořádat ve vesnici či městě, kde si usmyslí, že se jim vy nebo ta akce nelíbí - a je jedno, jestli se má konat na soukromém nebo obecním pozemku.

Může se stát, že kapelám postupně výrazně ubude venkovní hraní po desáté hodině, neb budou hlučet. Budeme se znovu uzavírat do svých příbytků před okolním světem a sotva si moci zapálit ohýnek při hudbě doma na dvorku? V tuto chvíli bychom měli nehlučet stroji v osm hodin a přestat hrát v deset večer (v Trutnově to udělali například do 24.00), tedy v době, kdy začínají při tradiční programové struktuře trutnovského festivalu, hrát hlavni kapely. Napaří takové podmínky, kterými v podstatě znemožní uskutečnění plánovaného setkáni. I bez močůvky... :)

V trutnovském amfiteátru Na Bojišti začal hudební festival Open Air Trutnov | Foto: ČTK

EET - to naopak povede k tomu, že se ukáže skutečná návštěvnost festivalů, a nikoliv virtuální realita, kdy se tato čísla nadsazovala a nejen kulturní podniky se předháněly ve výši počtu návštěvníků, které většinou byly v rozporu s realitou, jak jsme na to již v minulosti několikrát upozorňovali. Na protest těchto praktik již několik let nezveřejňujeme žádné počty a nechceme se na této hře podílet. Moment setkaní je pro nás důležitější než kvantita a papírové tvrzení o „světovosti". Díky zkreslování těchto čísel dnes už nikdo neví, jak vypadá pět nebo 20 tisíc lidí.

Připravujeme komornější podobu našeho festivalu k jeho 30. a 33. narozeninám s oslavou, která by měla evokovat počátky a vznik našeho setkávání, kdy se první pokus měl uskutečnit na zelené louce. Vybrali jsme si k tomu místo se silnou symbolikou, kde mnohé vznikalo - soukromé louky nedaleko wigwamu našeho náčelníka.

Již v roce 1984 při prvním pokusu poskytl Václav Havel po rozehnaném malém festivalu asi 120 jeho účastníkům z celého tehdejšího Československa přístřeší u sebe doma a v roce 1987 nám opět pomohl, kdy po rozehnaném „Východočeském Woodstocku" u sebe ve stodole uschoval před bdělým okem StB aparaturu. Uvidíme, jestli se nám to nakonec podaří, snad by to bylo bez močůvky, ale praktiky, jak tomu zabránit, až příliš připomínají časy, které jsme se domnívali, že už jsou pryč a máme je za sebou.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme