Důvěra v domácí ekonomiku dál mírně roste

Důvěra v domácí ekonomiku i nadále mírně roste. Potvrzují to výsledky květnového šetření Českého statistického úřadu. Souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s dubnem vzrostl o 0,2 bodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatelé /ilustrační obrázek/

Podnikatelé /ilustrační obrázek/ | Foto: Comstock Images

Index měřící náladu podnikatelů narostl o 1,5 bodu. Naopak spotřebitelé propadli pesimismu, což se projevilo na ukazateli důvěry poklesem o 5,2 bodu.

„Dá se říci, že průmyslový výroba se začíná zvedat, služby tak optimistické zatím být nemohou a ve finančním sektoru možná podstatná část krize teprve přijde,“ komentoval údaje statistiků viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Somr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji české ekonomiky hovořili ve Světě o deváté Zdeněk Somr z Hospodářské komory a analytik David Marek

Jak dodal, některé české firmy už pocítily dopad dluhové krize Řecka a obav z možného rozšíření do dalších zemí.

„Cestovní ruch tím je zasažen okamžitě. Naše ekonomika je významně navázána na německou ekonomiku, takže pokud by klesala poptávka v Německu, znamenalo by to velký pokles i u nás,“ řekl Somr.

Dalším faktorem ovlivňujícím vývoj českého hospodářství mohou být i parlamentní volby. Podle Somra by dobrou zprávou pro firmy byla silná vláda, která vydrží několik let.

„Pro nás je důležité, aby bylo co nejpředvídatelnější prostředí, abychom věděli, s čím můžeme počítat a co nás čeká v nejbližších letech. Jakékoliv rychlé krátkodobé změny jsou vždy pro podnikatele ztrátou,“ podotkl Somr.

Blížící se volby sledují i investoři. Analytik společnosti Patria David Marek potvrzuje, že ekonomové začínají v těchto dnech řešit stále více dotazů domácí i zahraničních klientů v souvislosti s volbami.

„Klíčové otázky jsou pro ně stabilita politického prostoru, hospodářská politika budoucí vlády, a to zejména v souvislosti se stáními rozpočty, daňová politika a privatizace, respektive nakládání se státními aktivy,“ uvedl Marek.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme