Důvěra v domácí ekonomiku se v srpnu zvýšila, krize trvá ve stavebnictví

Češi věří domácí ekonomice. V srpnu se důvěra podle Českého statistického úřadu meziročně zvýšila hlavně v průmysl. Kritická situace ale nadále zůstává ve stavebnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl (ilustrační foto)

Průmysl (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Čísla jsou podle ekonomů velmi důležitá. Naznačují, jakým směrem se ekonomika vydá v příštích několika měsících. Srpnové údaje potvrzují, že české hospodářství bude v příštím roce mírně růst.

Ekonomové očekávají zvýšení spotřebitelské poptávky, což by mělo podpořit celou ekonomiku. Oživení ale nebude nijak výrazné, jak odhaduje například analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík:

„Srpnové změny indikátorů důvěry nejsou příliš velké. Dopadly docela dobře, ale úplně přesvědčivá ta čísla nejsou. Důležité je, že se index odrazil od tříletého dna a postupně mírně roste.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyšší důvěře Čechů v tuzemskou ekonomiku informuje redaktor Jan Beneš

„Problémem nadále zůstává stavebnictví, které představuje důležitou složku českého hrubého domácího produktu,“ upozorňuje Menčík.

Nálada ve stavebnictví se čím dál víc zhoršuje. V srpnu je nižší ve srovnání s letošním i loňským červencem. Dobrou situaci ale vidí podnikatelé a spotřebitelé v průmyslu. Důvěra se sice oproti červenci nezvýšila, ale ani nesnížila. Podle ekonomů je to přesto dobrý signál, který leccos napovídá o stabilizaci.

Podniky jsou přitom optimističtější než domácnosti. A z pohledu několika příštích měsíců skutečně očekávají, že se zvýší poptávka. Vyplývá to například z údajů Svazu průmyslu a dopravy. Analytik svazu Bohuslav Čížek ale říká, že firmy budou v investování stále hodně opatrné:

„Určitou opatrnost ukazují i naše průzkumy mezi podniky, například co se týká investiční činnosti, kterou podniky zatím stále pro následujících tři až šest měsíců neplánují navyšovat.“

„I přes určitý nárůst důvěry, obecně, který je rozhodně pozitivní zprávou, bude ještě nějakou dobu trvat, než budeme moci hovořit o optimismu a růstu, který by byl na úrovních, které by ekonomika potřebovala,“ poznamenal Čížek.

Zlepšení ekonomické situace neočekávají zdaleka všechny firmy sdružené pod Svazem průmyslu a dopravy. Hravě najdeme řadu podniků, které optimistické rozhodně nejsou a ještě nějakou dobu zřejmě nebudou. Týká se to zejména společností ze zmiňovaného stavebnictví. Změny k lepšímu nečekají ani některé firmy, které vyrábějí třeba počítače.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme