Důvěra v domácí ekonomiku v září mírně vzrostla

Důvěra v tuzemskou ekonomiku letos v září mírně vzrostla. Souhrnný ukazatel důvěry se ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 2,7 bodu, oproti září 2008 je ale nižší o 17,5 bodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatelé /ilustrační obrázek/

Podnikatelé /ilustrační obrázek/ | Foto: Comstock Images

Podle Českého statistického úřadu, který dnes údaje zveřejnil, za růstem stojí zvýšení důvěry jak spotřebitelů, tak i podnikatelů.

Důvěra spotřebitelů se oproti předchozímu měsíci zvýšila o 5,3 bodu, meziročně je o 7,7 bodu nižší. U podnikatelů ve srovnání s loňskem klesla o 20 bodů, v září pak vrostla o 2,1 bodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Bartoš (Hospodářská komora) a Bedřich Danda (Sdružení podnikatelů a živnostníků) o důvěře podnikatelů v ekonomiku

Jak ve vysílání Rádia Česko řekl viceprezident Hospodářské komory Pavel Bartoš, pro podnikatele jsou důvodem k optimismu hlavně signály o oživení přicházející ze zahraničí.

"Jistý optimismus tu je, ale záleží na struktuře. První se dotkne větších firem, zejména těch, které exportují ve velkém. Vidíme to například na oddělení hutního průmyslu, kde procenta výroby narůstají. Bojím se o malé a střední podnikatele, kde ten náběh bude výrazně pomalejší," uvedl Bartoš.

S tím souhlasí i předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda. "Situace je opravdu o velkých podnicích, které mají vazby na sebe jak v Evropě, tak ve světě. Pro nás jako pro malé živnostníky a malé firmy to zatím není cítit," podotkl Danda.

Nejistotu vnáší politici

Negativně naopak působí na důvěru podnikatelů domácí politika. "Psychologicky deptá občany, deptá podnikatele, protože vnáší neskutečnou nejistotu, a v takových podmínkách se nejenom těžce žije, ale zejména těžce podniká. Firmy jsou opatrné a taková přemíra opatrnosti je škodlivá, protože podnikání je i o riziku," upozornil Bartoš.

Podle Dandy je nyní prioritou přijetí úsporných opatření ministra financí Eduarda Janoty a sestavení státního rozpočtu.

"Není to národohospodářské, ale účetní hašení problému. Na tripartitě jsme s tím souhlasili, že to aspoň takto bude, i když mně by se líbily daleko větší škrty, protože ve firmě, když se dostanu do problémů, tak začnu tvrdě šetřit, a to stát také musí," připomněl předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme