Důvěra v ekonomiku se v červenci zvýšila

Česká ekonomika by se měla zlepšovat. Věří tomu spotřebitelé i podnikatelé, kteří v červenci ohodnotili domácí hospodářství známkou důvěry o 2,4 bodu vyšší než v předchozím měsíci. Vyplývá to z nejnovějších výsledků šetření Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup na splátky - před Vánocemi

nákup na splátky - před Vánocemi | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Čísla ukazují, že optimističtí jsou zejména podnikatelé, což se projevilo na posílení indexu sledující jejich důvěru o 3 body. Ukazatel důvěry spotřebitelů se pak v červenci zvýšil o 0,2 bodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prorektorka pro vědu a výzkum pražské Vysoké školy ekonomické Stanislava Hronová

Podle prorektorky pro vědu a výzkum pražské Vysoké školy ekonomické Stanislavy Hronové se to zřejmě projeví i v reálné ekonomice.

„Jde o důsledek určitého rozmýšlení manažerů a spotřebitelů. Ti lidé už cítí lepší ekonomickou situaci. I když podle informací ČSÚ se zatím zvyšují zakázky, ale zaměstnanost se nezvyšuje,“ řekla Hronová.

V médiích se stále častěji objevují spekulace o tom, že by druhé pololetí mohlo přinést opětovné zpomalení ekonomiky. Podle Hronové ale průzkumy spíše naznačují, že k výraznějšímu zpomalení nedojde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová v pořadu Stalo se dnes.

„Pokud podniky mají zakázky a vyslovují se pro to, že hlavní bariérou už není nedostatek poptávky, tak je to dobré,“ míní Hronová.

Zdroje lepšící se nálady vidí hlavní ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová hlavně v ekonomickém růstu evropských zemí. „V okamžiku, kdy se rozbíhá Německo, tak se rozjíždí i český průmysl,“ poznamenala Šichtařová.

Podle ní je to pro český průmysl dobrá zpráva. Spotřebitelé ale zatím žádné zlepšení nezaznamenají. Míra nezaměstnanosti se bude totiž podle analytiků v tomto roce ještě zvyšovat.

Igor Maňour, Roman Chlupatý, ak, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme