Důvěru v českou ekonomiku sráží negativní zprávy z eurozóny

Celková důvěra v domácí ekonomiku se po přechodném říjnovém růstu opět zhoršila. Oproti předchozímu měsíci klesla v listopadu o 4,3 procenta. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na ekonomiku doléhají negativní zprávy z eurozóny (ilustrační foto)

Na ekonomiku doléhají negativní zprávy z eurozóny (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila o 3,4 bodu, u spotřebitelů klesla dokonce o 7,7 bodu. Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky na české firmy i spotřebitele začínají doléhat negativní zprávy z eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Údaje o důvěře v českou ekonomiku okomentoval pro Rádio Česko analytik Raiffeisenbank Michal Brožka

„Další indikátory, především ze zemí eurozóny, nám ukazují, že trend bude pravděpodobně zhoršující i pro tyto indikátory důvěry, a proto počítáme v naší prognóze s recesí na příští rok,“ uvedl Brožka.

Ve srovnání s listopadem 2010 je souhrnný indikátor důvěry nižší dokonce o 17,2 bodu. V praxi to podle analytika znamená menší spotřebitelskou poptávku pro další měsíce.

„Tento rok ještě zpočátku indikátory důvěry ukazovaly na slušná tempa růstu a viděli jsme zde šanci na to, že se spotřebitelská poptávka přesune v tomto roce do plusu a bude podporovat hrubý domácí produkt. Nicméně vývoj ve druhé polovině roku byl velmi negativní,“ řekl Brožka.

Situace je obdobná i v dalších evropských zemích. Z toho také analytici usuzují, že zhoršující se důvěra bude mít dopad na HDP celé eurozóny a spolu s tím bude v dalších měsících klesat i důvěra českých podnikatelů a spotřebitelů.

Obrat k lepšímu očekává Brožka až ve druhé polovině příštího roku. „Nicméně i v toto očekávání se v tuto chvíli jeví možná jako pesimistické a je stále podmíněno tím, jak se bude řešit, či případně neřešit dluhová krize eurozóny,“ podotkl.

Indikátor důvěry v domácí ekonomiku

Barbora Kreuzerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme