Dvacet let české ekonomiky je 'neopakovatelnou zkušeností'

Česká národní banka společně s Vysokou školou ekonomickou pořádá konferenci, na které špičky české ekonomiky zhodnotí dvacet let finančních a bankovních reforem v České republice. Ty přinesly českému finančnímu a bankovnímu sektoru dynamický a v mnohém bouřlivý rozvoj. Pro řadu účastníků pak neopakovatelnou zkušenost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle rektora Vysoké školy ekonomické Richarda Hindlse patří mezi zlomové okamžiky rozvoje českého finančního a bankovního sektoru především privatizace, liberalizace kurzu koruny a celá řada věcí, které se týkaly zavedení kapitálového trhu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Na konferenci, která mapuje vývoj české ekonomiky za posledních 20 let, nás na Rádiu Česko pozval rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls.

"Proces je dvacetiletý a myslím si, že bychom se mohli přít, co bylo významnější. Byla to velmi bouřlivá doba, a myslím si, že bychom našli i jiné tituly, které byly hybatelem těch dvaceti let."

Jako jeden z pozitivních kroků rektor hodnotí českou privatizaci: "Ta byla z jedné strany nutná, byla prováděna ve velmi složitých podmínkách a neměla žádný vzor, podle kterého by se postupovalo. Na druhé straně se najde celá řada lidí, kteří by něco udělali jinak. Například když ještě státní banky začaly vytvářet privatizační fondy, takže to byl vlastně takový zauzlený kruh."

"Dnes jsme dvacet let někde jinde a po bitvě je každý generál. Pochopitelně bychom vždycky našli, co by se mohlo udělat lépe, ale řekl bych, že je potřeba mít pokoru k okamžiku. Lidé se museli rozhodovat rychle a nebylo moc zkušeností. Z tohoto pohledu bych těch dvacet let viděl jako úspěšných. Jsme někde úplně jinde, než jsme byli," vysvětluje Hindls.

Jedním z témat, které se na konferenci budou také řešit, je současná ekonomická a hospodářská krize. "Především si myslím, že je potřeba se zamyslet nad tím, proč jsme nedokázali situaci, která se před rokem rozšířila z USA, předpovědět. Existuje celá řada konjunkturních průzkumů, existují nejrůznější barometry v ekonomice. Svět byl asi ale úplně ukolíbán vysokými procenty růstu v polovině tohoto desetiletí a nenašlo se příliš těch, kteří by zdvihli prst a řekli, pozor, něco se může dít," dodává rektor VŠE.

Rádio Česko, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme