ČNB za dva dny vyměnila polovinu výročních dvacetikorun. Lidé na ně čekají i několik hodin

Česká národní banka (ČNB) po dvou dnech vyměnila zhruba polovinu pamětních dvacetikorunových mincí a papírových stokorun, vydaných ke 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska. Výměna začala ve středu, v pobočkách banky je o ni velký zájem. I v pátek byla například před pražskou centrálou České národní banky v ulici Na Příkopě fronta několika stovek lidí, která sahala až k ulici Nekázanka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehotové dvacetikoruny s ekonomem a ministrem financí Karlem Englišem

Nehotové dvacetikoruny s ekonomem a ministrem financí Karlem Englišem | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

Přesný počet mincí a bankovek, který centrální bance zbývá k distribuci, Česká národní banka nesděluje.

V Brně jako v Praze. Česká národní banka začala vydávat nové pamětní dvacetikoruny a lidé stojí fronty

Číst článek

Emise byla stanovena v množství 200 000 kusů od každého vzoru dvacetikorun s portréty prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila. Celkem se jedná o 600 000 kusů mincí, a 200 000 stokorunových bankovek s přítiskem.

Na pracovištích ČNB si zájemci mohou vyměnit najednou tři kusy od každého vzoru za hotovost ve stejné hodnotě, tedy až devět dvacetikorun a tři stokoruny s přítiskem. Výměna potrvá do vyčerpání zásob.

Mince a bankovky není možné objednat ani zaslat. Možná je jen výměna za jakékoli jiné české mince a bankovky na pracovištích České národní banky v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem.

Výroční dvacetikoruny stojí na internetu tisíce. Peníze z některých aukcí putují i na charitu

Číst článek

Seznam a otevírací doba všech sedmi územních pracovišť Česká národní banka, kde mince vyměňují, jsou dostupné na webu ČNB. Pobočky ČNB mají otevřeno pro veřejnost do 14.00.

Loni 24. října vydala centrální banka ke 100. výročí vzniku Československa dvacetikorunové mince s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše.

Jejich prodej na pobočkách centrální banky rovněž doprovázely několikahodinové fronty. ČNB tehdy ukončila výměnu 30. října.

Dvacetikorunové mince bude možné získat také později v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, tedy i s dříve vydanými mincemi s portréty Masaryka, Štefánika a Beneše.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme