Dvanáctimiliardová finanční injekce vydrží Řecku tři měsíce, tvrdí ekonom

Řecko získá od eurozóny slíbenou 12 miliardovou finanční pomoc. Podle ministrů financí erozóny prokázalo, že má zájem na reformách, které by měly vést ke snižování zadlužení země. Není ale jasné, na jak dlouho finanční injekce Řecku zajistí schopnost splácet své závazky. Krach země ještě stále odvrácen není. Pomoc bude muset nejspíš znovu Měnový fond a země Eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Jednalo se o poslední část finanční pomoci, kterou eurozóna Řecku slíbila. Po schválení 12 miliardové částky Mezinárodním měnovým fondem je Řecku vyplaceno celých 110 miliard eur. Mezi ekonomy však převládají názory, že si Řecko v žádném případě samo neporadí a je potřeba mu pomáhat dál.

„Je pravděpodobné, že bude muset nastoupit další plán. Řecko si bude sice může částečně pomoci samo, může škrtat výdaje, nicméně v dalších měsících bude potřebovat peníze z finančních trhů a tam je rozhodně nedostane. Přijde tedy další pomoc ze strany EU a MMF, protože jinak by došlo k bankrotu,“ řekl Rádiu Česko ekonom ČSOB Petr Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problému Řecka a možných východiscích zněj jsme na Rádiu Česko mluvili s ekonomem ČSOB Petrem Dufkem.

Eurozóna bude podle něj Řecko dále nabádat k tomu, aby aspoň plnilo to, co slíbilo. „Viděli jsme tady ambiciózní plán na snižování schodku, nicméně Řecko doposud žádný takový plán nedokázalo naplnit. Teď má na řadě další schválené škrty, další reformy, tak uvidíme jestli se mu to podaří. Já jsem docela skeptický,“ uvedl ekonom.

Jednostrannost půjček kritizovalo například Polsko, které od minulého pátku předsedá Evropské unii. Podle polského ministra financí Jaceka Rostowskeho je potřeba podnítit Řecko k ekonomickému růstu. Podle Dufka se ale o tom, že se podnítí ekonomický růst, v případě Řecka nedá příliš mluvit.

„Myslím, že nějaké dílčí věci, jako čerpání peněz z fondu EU se mohou použít, ale vůbec bych na to nespoléhal. Řecko se k růstu musí dobrat samo a to tím, že si pro něj vytvoří zdravé ekonomické základy, že bude atraktivní pro investory i pro turisty. Myslím, že eurozóna ani EU nemůžou Řecku žádný růst zajistit ani naordinovat,“ řekl.

Role soukromých investorů

Spekuluje se, že v novém záchranném programu budou svoji roli hrát i soukromí investoři, aby nepřišli o své peníze v bankách. Podle Dufka můžou mít o program nějaký zájem, pokud to bude dobrovolné.

„Ve chvíli, kdy by nějaká instituce EU začala tlačit na banky, aby se aby se na záchranném plánu podílely, v tu chvíli by o peníze přišly. Protože ratingové agentury by musely vyhlásit bankrot Řecka a v tu chvály by všichni odepisovali pomoc Řecku. Tady to chce velmi opatrný přístup s rozhodně nedávat Řecku nic zadarmo,“ vysvětlil Dufek.

Otázkou podle ekonomů také je, jak dlouho bude Řecku stačit stávajících 12 miliard eur, které odsouhlasila eurozóna. Spekulovalo se o tom, že bez nich Řecko zbankrotuje do půlky července.

„Většinu z těch 12 miliard Řecko v červenci vyplatí jako splátku dluhopisu, takže mu toho moc nezůstane. Takže si myslím, že těch 12 miliard je zhruba na tři měsíce, pak bude muset nastoupit nějaký jiný program,“ dodal ekonom.

Tomáš Pavlíček, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme