Dvě největší kyperské banky omezují výběry z bankomatu. Dvaapůlkrát

Dvě největší kyperské banky dnes omezily limit na výběr hotovosti z bankomatů pouze na 100 eur denně z původních 260 eur. Kypr má poslední hodiny na odvrácení kolapsu bank a státního bankrotu. O plánu na pomoc ostrovní zemi jednají ministři financí eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kypr. Lidé stojí frontu u bankomatu

Kypr. Lidé stojí frontu u bankomatu | Zdroj: Reuters

Dvě největší kyperské banky dnes přistoupily ke snížení denního limitu na výběr peněz bankomatu z 260 na 100 eur denně, tedy z 6800 na 2600 korun.

Reagují tak na patovou situaci, do které se Kypr dostal kvůli navázání vlastní ekonomiky na ekonomiku řeckou. Situaci se kyperská vláda sice snaží aktivně řešit, ale čas, kdy je potřeba najít efektivní řešení, se nekompromisně blíží.

Kypru zbývají hodiny na odvrácení bankrotu. Řešení musí najít ministři financí eurozóny

Číst článek

Kyperský prezident Nikos Anastasiadis se dnes účastní schůzky ministrů financí eurozóny, která začala krátce po 18. hodině.

Včera se dohodla kyperská vláda s bankami na jednorázovém zdanění nepojištěných vkladů, přesahujících 100 tisíc eur. Tyto vklady se v největší kyperské bance Bank of Cyprus zdaní dvaceti procenty, v ostatních bankách pak čtyřmi procenty. Kypr s velkou pravděpodobností poslechne výzvu eurozóny a nezdaní vklady pod 100 000 eur.

Země s eurem a Mezinárodní měnový fond Kypru nabízejí záchrannou půjčku za 10 miliard eur. Dalších 7 miliard ale musí Kypr najít sám. Na střadatele s vklady nad 100 tisíc eur zřejmě dopadne mimořádná daň.

Ministři financí států s eurem ale zatím nesouhlasí s jeho záměrem na omezení obrovského finančního sektoru. Zdá se jim totiž nedostatečný.

Kypr musí dostat pomoc do zítřka. Evropská centrální banka totiž pohrozila, že jeho banky odpojí od záchranných úvěrů. To by znamenalo jejich pád.

Ondřej Houska, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme