Dvě třetiny Čechů se v podmínkách úvěrů stále ztrácí. Od prosince jim má pomoci nový zákon

Za poslední dva roky se mírně zvýšil počet lidí, kteří se orientují v úvěrech a jejich podmínkách, přesto téměř dvě třetiny Čechů této problematice stále příliš nerozumí. Více lidí si zároveň dokáže spočítat, kolik za úvěr skutečně zaplatí. Vyplývá to z průzkumu úvěrové společnosti Cofidis.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prasátko, peníze, spoření, finance

prasátko, peníze, spoření, finance | Foto: luxstorm | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Průzkum úvěrové společnosti Cofidis odhalil, že skoro dvěma třetinám Čechů stále dělá problém se orientovat v podmínkách úvěrů. Ke zvýšení informovanosti by měl podle expertů přispět nový zákon o spotřebitelském úvěru, který začne platit od prosince.

Zájemci o úvěr totiž budou muset být před podpisem smlouvy seznámeni vedle výše úvěru a úrokové sazby také s tzv. RPSN (roční procentní sazbou nákladů), dobou splatnosti, právem na předčasné splacení a dalšími údaji. Úpravy informační povinnosti se přitom budou vztahovat po dobu jejího trvání a dotknou se i reklamních sdělení.

Problém přiznává 64 procent Čechů

Téměř 64 procent oslovených přiznává, že se v úvěrech a jejich podmínkách ztrácí. Méně jisté jsou si v oblasti úvěrů ženy, nevyzná se v nich více než 70 procent oslovených Češek. Z hlediska věku dopadli nejhůře lidé kolem padesátky, kteří se také nejčastěji obracejí na finanční poradce s žádostí o pomoc.

Změn v hypotečních úvěrech je hned několik

Číst článek

Není žádným překvapením, že úvěrům a jejich podmínkám rozumí nejlépe vysokoškolsky vzdělaní lidé. V problematice se podle průzkumu orientuje 66 procent z nich, zatímco u lidí se základním vzděláním přesahuje toto číslo jen dvacet procent.

Situace se lepší

Srovnání s rokem 2014 ale ukázalo i některá pozitiva. Celkový počet lidí, kteří se orientují v úvěrech a jejich podmínkách, se zvýšil ze 33 na 36 procent. Zároveň si i více lidí umí zkontrolovat, kolik za úvěr skutečně zaplatí. Letos se tak nechalo slyšet 84 procent Čechů, kteří si již někdy vzali půjčku či úvěr, zatímco předloni to bylo 76 procent.

Jak poznat bezpečnou půjčku? Jak a za jakých okolností reklamovat úvěr?

Číst článek

Důležitější však je, že ještě výrazněji narostl počet lidí, kteří si v praxi takovou kontrolu opravdu dělají. V roce 2014 si osobně kontrolovala částku, kterou zaplatí za úvěr, polovina respondentů. Letos to bylo téměř 70 procent z nich.

Průzkum odhalil i další problém, kterým je značná pasivita části spotřebitelů. Třetina lidí například studuje obchodní podmínky před podpisem úvěrové smlouvy maximálně pět minut. Nezanedbatelná část také přiznává, že ačkoli úvěrům a jejich podmínkám nerozumí, nesnaží se o dané problematice s nikým poradit ani to řešit jiným způsobem. A 15 procent lidí, kteří si již někdy vzali půjčku či úvěr, tvrdí, že si sice umí spočítat, kolik za úvěr skutečně zaplatí, v praxi to ale nedělají.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme