Dvě třetiny manažerů oslovených českých firem očekávají nárůst počtu fúzí a akvizic

Více než třetina oslovených českých firem v následujícím roce přijme nové zaměstnance. Vedle vytváření pracovních míst chtějí podniky najímat také talenty. Stále více společností očekává, že tempo české ekonomiky se výrazně zvýší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strojírenský podnik Jihlavan získal ze Španělska zakázku za desítky milionů korun

Strojírenský podnik Jihlavan získal ze Španělska zakázku za desítky milionů korun | Foto: Olga Štrejbarová

Podnikatelé mají důvěru v českou ekonomiku. Tak hodnotí postoje některých byznysmenů studie poradenské firmy Ernst and Young.

Téměř 40 procent z oslovených podniků je přesvědčeno, že české HDP se během roku zvýší o 1 až 3 procenta. Jsou také podnikatelé, kteří čekají růst až o 5 procent.

„Těch 40 procent vypovídá, kolik lidí je optimistických. Já optimismus úplně nesdílím. Ne že by se nám nedařilo, nám se bude dařit lépe. Ale díky tomu, že jsme náš byznys převedli z velké části do oblasti mimo Evropskou unii. V Evropské unii stále vidíme poměrně vysokou míru stagnace. Evropské vlády šetří,“ říká například generální ředitel firmy Linet Zbyněk Frolík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech českých firem natáčel redaktor Jan Beneš

Ekonomové jsou v odhadech naopak velmi skeptičtí. Třeba podle Markéty Šichtařové z Next Finance se údaje ze studií některých poradenských firem rozcházejí s realitou:

„Tenhle optimismus není podložen tvrdými daty. Realita je taková, že podle posledních známých údajů maloobchod meziročně klesá, velmi výrazně klesá i celá ekonomika. My stále utrácíme coby spotřebitelé méně než před rokem, což je naprosto normální a logické vzhledem k tomu, že se ekonomika už tak dlouhou dobu potýká s recesí.“

Manažeři českých podniků s optimismem přesto nešetří. Přes 60 procent šéfů očekává nárůst počtu fúzí a akvizic. Z toho téměř polovina z nich plánuje, že nějakou transakci během následujícího roku uskuteční.

Podle manažera z Ernst and Young Matěje Turka si budou hodně půjčovat třeba od bank. Peníze použijí mimo jiné na nákup vybavení nebo zásob.

„Využívají nové finanční prostředky na nábor nových lidí a rekvalifikaci zaměstnanců. Takovou vedlejší prioritou je využívání prostředků na návrat kapitálu investorům, například formou dividend nebo koupě podniků formou akvizic,“ říká Turek.

Dalším zdrojem mohou být pro podnikatele kapitálové trhy. Poměrně velké procento podniků chce podle Ernst and Yong získat kapitál třeba vstupem na burzu.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme