Dvě z největších českých pekáren se můžou spojit

Dvě ze tří největších českých pekárenských společností Delta pekárny a Odkolek se mohou spojit. Rozhodl o tom antimonopolní úřad. Ten samý úřad přitom toto sloučení v minulosti už dvakrát zakázal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koláče

koláče | Foto: Jan Rosenauer

Předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina si myslí, že důvody, který úřad sloučení za bývalého vedení nepovolil, už pominuly. Společnosti už například prodaly své podíly ve firmách, které se zabývají prvovýrobou, tedy výrobou mouky a mlýnských výrobků.

"Vertikální spojení, které tam bylo považováno za velmi nebezpečné pro volný trh, tím pádem zaniklo. Navíc vznikly sítě supermarketů, které mají úplně jinou vyjednávací pozici, část toho zboží si vyrábějí samy. Čili jsme přesvědčeni, že za dnešní situace nedojde k žádnému narušení dominantním chováním budoucího zfúzovaného subjektu," řekl Pecina.

Rozhodnutí přinese řadu pozitivních změn, říká zemědělský analytik Petr Havel. Pekaři patří podle něj k nejroztříštěnějším oborům u nás, a tímto spojením vznikne subjekt, který může aspoň trochu zlepšit pozici pekařů vůči obchodním řetězcům.

"I spojený subjekt Odkolek a Delta pekárny je například v evropském měřítku ještě docela malý, přitom na druhou stranu již aspoň částečně dokáže odolávat tlaku zahraniční konkurence," vysvětlil odborník.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme