Výrobce vyzveme, ať odstraní různou recepturu, říká eurokomisařka Jourová k dvojí kvalitě potravin

Rybí prsty s vyšším podílem masa, kvalitnější kečup nebo třeba ovocnější limonáda. To jsou jen některé rozdíly ve složení potravin mezi zeměmi osmadvacítky. Jiné jsou i drogistické výrobky. Evropská komise se na dvojí kvalitu potravin a dalšího zboží zaměřila a spustila rozsáhlé testování. Teď zná předběžné výsledky prvních testů, které zadala eurokomisařka Věra Jourová z hnutí ANO.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potraviny různých výrobců v obchodě

Potraviny různých výrobců v obchodě | Foto: Lucie Pařízková / Empresa Media | Zdroj: Profimedia

Méně ovoce v jogurtech, prášek, který hůř pere, a místo masa jen chemické náhražky. Stejná značka, podobný obal, ale obsah hodně odlišný. To ukazují výsledky prvních testů, o kterých v pondělí diskutovali zástupci výrobců i spotřebitelů na ministerstvu průmyslu a obchodu. 

Konec dvojí kvalitě potravin. Evropská komise zakáže prodej stejných výrobků odlišného složení

Číst článek

„Dali jsme dohromady testy společně s dvaceti zeměmi. Naše centrum, které to má na starost, udělalo testy 65 produktů, které byly předvybrány jako ty podezřelé, kde by se to mohlo vyskytnout, a u 55 % z nich našlo rozdíly,“ popsala Jourová.

Teď se podle ní řeší, kolik produktů se otestuje na ostro. „Do konce roku je v plánu otestovat 30 produktů a budeme moci začít jednat s těmi, u kterých se to (rozdíl) najde, aby (výrobci) odstranili různou recepturu. A pokud to nevyjde nebo nebudou reagovat, tak potom nebudu váhat říct ty značky nahlas,“ řekla Jourová. 

Celý problém se přitom řeší už od roku 2011. Tehdy na výrazné rozdíly v potravinách poukázala česká europoslankyně Olga Sehnalová z ČSSD. O dva roky později její hlas podpořily i další země visegrádské čtyřky.

„Nejvíce informací je samozřejmě o potravinách, protože je to každodenní zkušenost lidí, kteří nakupují. Nakupují doma, nakupují v zahraničí. O nepotravinách je informací mnohem méně,“ tvrdí Sehnalová.

Rozdíl je znát i v chuti

Česká republika už přitom na problém poukazovala několikrát. Před časem dokonce Vysoká škola chemicko-technologická ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu otestovala 24 výrobků. Třetina z nich neprošla. „Tehdy jsme tam ještě testovali - a to je i součást současných testů - chuťové preference. Některé byly rozdílné složením, a to výrazně, takže nebylo pochyb, že výrobce použil jinou recepturu,“ říká Pavel Mikoška ze svazu obchodu.

Jenže zjistit, kdo za horší jídlo, drogerii i kosmetiku na pultech českých obchodů může, není jednoduché. Prodejci problém svádějí na výrobce. Údajně netuší, že se v jiné zemi stejné zboží prodává v lepší kvalitě.

Naopak výrobci se odvolávají na fakt, že oni jen plní zakázku, jak tvrdí Miroslav Koberna z České potravinářské komory. „Výrobce vám vyrobí cokoli. A vyrobí to, co po něm někdo požaduje. Jestliže po něm někdo požaduje, aby dodal stejný výrobek o 30 procent levněji pro určitý trh, tak musí něco v tom výrobku nahradit,“ popisuje Koberna.

Podle Mikošky jsou Češi nespokojenější, protože mají více peněz než kdy dřív. A zaplatit si chtějí za kvalitu. „Vidíme to v posledních dvou a půl letech. Ekonomická síla českých spotřebitelů roste. Souvisí to s vyšší zaměstnaností, s růstem mezd, s růstem důchodů, takže prostě lidé mají možnost si nakoupit kvalitnější potraviny,“ říká. 

Pokud se změna evropské legislativy schválí, mohli by lidé žádat nejen odškodnění, ale taky náhradu, výměnu nebo opravu zboží. Novelu teď ale musí odsouhlasit Evropský parlament a každý členský stát. Jenže třeba Německo, Nizozemsko nebo Dánsko se k nové legislativě příliš vstřícně nestaví.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme