Dvořák končí v čele ČTÚ, jeho místo zatím zůstává neobsazené

Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák dneškem končí ve funkci. Šéfa tohoto úřadu schvaluje vláda, a to na základě návrhu ministra průmyslu a obchodu. Jenomže současný ministr Martin Kuba už nechce, aby Dvořák úřad nadále vedl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český telekomunikační úřad

Český telekomunikační úřad | Foto: Marián Vojtek

Jednání vlády je na programu tento čtvrtek a ministr Martin Kuba (ODS) se ho nezúčastní.

Kabinetu tak navrhne možného kandidáta na funkci předsedy Rady ČTÚ nejdříve až příští týden. Minimálně do té doby bude úřad bez svého šéfa.

Novým předsedou by se mohl stát například současný člen rady Jaromír Novák. Server Aktuálně.cz o něm už dříve psal jako o téměř jistém budoucím šéfovi ČTÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo by mohl nahradit končícího šéfa ČTÚ, zjišťoval redaktor Jan Beneš

Tuto informaci však zatím nikdo z ministerstva průmyslu a obchodu nepotvrdil. Mluvčí resortu Jakub Veinlich pouze řekl, že Jaromír Novák je jedním z kandidátů.

Martin Kuba nebyl úplně spokojený s tím, že Pavel Dvořák zastavil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě. Důvodem prý byla příliš vysoká cena, kterou operátoři nabídli. Přesáhla 20 miliard korun.

Výše nabídek by tak podle vedení ČTÚ nebyla ekonomicky únosná, což by mohli pocítit především spotřebitelé. Zvedla by také ceny za nové telekomunikační služby a navíc částky vydražených frekvencí by podle úřadu ovlivnily i sazby rychlého mobilního internetu.

Do výběrového řízení se přihlásili všichni tři stávající operátoři - Telefónica, T-Mobile a Vodafone. Nechyběla také firma PPF Mobile Services, která se chce stát čtvrtým operátorem. Uvolněné kmitočty by měl ale ČTÚ prodat ještě letos.

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme