Dvouletý výzkum zmapuje ekonomický vliv JE Dukovany na třebíčský region

Dva roky bude Třebíčsko pod drobnohledem výzkumníků. Budou zjišťovat, jak velký ekonomický vliv má na region Jaderná elektrárna Dukovany. Odborníci se pokusí přesně určit, co by přinesla zamýšlená dostavba 5. bloku, a co by naopak pro obyvatele Třebíčska znamenalo uzavření elektrárny. Životnost 1. bloku elektrárny vyprší už v roce 2015.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Michal Malý

Kvalifikované odhady mluví o tom, že v regionu Třebíčska je na jaderné elektrárně závislých až 5 tisíc lidí. Kmenových zaměstnanců ČEZu je přibližně 1200, další jsou z různých dodavatelských firem. Kolika lidem dávají Dukovany práci, má přesně ukázat právě tento výzkum.

Zárukou objektivity bude tým Univerzity Karlovy v čele s docentem Ouředníčkem. S podobnými výzkumy má bohaté zkušenosti. Spolupracovat na nich budou také studenti Západomoravské vysoké školy v Třebíči a záštitu nad vším přebírá sdružení Energetické Třebíčsko, které na to získalo dvoumilionový grant.

„Budeme zajišťovat sbírání dat z obcí a průmyslových podniků. K tomu se přidají data, která budou z Českého statistického úřadu, z podkladů třeba ČEZu a hospodářských komor,“ říká předseda Energetického Třebíčska Vítězslav Jonáš z ODS.

Podle jeho slov je třeba, aby region byl připraven na každou variantu: „Výzkum bude použit i pro celou Českou republiku. Já si myslím, že situace, která nastala na Ostravsku v Dole Paskov, ukazuje, že je dobře být připraven a vědět, co může nastat, kdyby některý významný podnik skončil,“ zmiňuje Jonáš.

Energetické Třebíčsko už teď předesílá, že nechce, aby šlo o nějaké tendenční výsledky, a že výstup zveřejní, ať bude jakýkoli. Může se totiž ukázat, že uzavření Jaderné elektrárny Dukovany by krátkodobě mohlo na Třebíčsku dokonce přinést navýšení počtu pracovních příležitostí.

A to jednoduše proto, že kvalifikovaný personál by v elektrárně nahradily velké počty méně kvalifikovaných dělníků, kteří by pracovali na zakonzervování bloků.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme