Dýně jsou v Česku stále oblíbenější. Roste počet jejich pěstitelů i dovezených kusů

Cucurbita pepo nebo třeba Cucurbita maxima - víte, o jaké zelenině je řeč? V domácnosti se využívá k přípravě jídla, ale také jako dekorace. Řeč je o tykvi neboli dýni. Podle statistického úřadu její spotřeba v Česku roste. A zvyšuje se také dovoz. Od začátku letošního roku do konce letních prázdnin firmy dovezly na naše území dýně za více než 25 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dýně Hokkaido (Ilustrační foto)

Dýně Hokkaido (Ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay

Přestože dýně jsou původem z Latinské Ameriky, daří se jim i v Česku. S větší oblibou zákazníků proto řada zemědělců zvětšuje svoje osevní plochy.

Brambory v zimě podraží. Kvůli suchu se jich letos urodilo o čtvrtinu méně

Číst článek

„Dýně jsou takovým hitem posledních let - jak teda z hlediska produkce, tak z hlediska spotřeby. Plochy pěstování dýní se rozšiřují. A co je také důležité - a to je pozitivní - že se rozšiřuje spektrum pěstovaných odrůd. V současné době je těch odrůd kolem dvou desítek. V minulosti to byla tak jedna, dvě odrůdy,“ vysvětlil agrární analytik Petr Havel.

Mezi ty nejpopulárnější patří Hokaido nebo muškátová dýně. Farmáři ale zkouší i další méně známé odrůdy - takzvané žaludové, špagetové nebo třeba trumpetové, které získaly název podle svého vzhledu. Stále víc žádaná je také dýně Goliáš, která je nejčastěji spojována s haloweenským svátkem.

Dekorace, jídlo i kosmetika

Vydlabávání dýní a strašidelné dekorace se ujaly i u nás. Dýně ale spíš než na výzdobu lidé využívají k přípravě jídla, což souvisí s trendy zdravého životního stylu. Dýně má dnes využití rovněž v kosmetice - vyrábí se z ní například mýdla nebo šampony. Právě na dýních si postavila byznys i Jaroslava Pipková. Na Vysočině má svoji farmu s dílnou na výrobu dekorací, prodává ale i dýně přímo ke spotřebě.

V Polsku se bojuje o Dušičky. Katolická církev odmítá Halloween

Číst článek

„Když jsme začínali v roce 2010 nebo 2011, tak lidi dýně tady na vaření skoro neznali. To se určitě posunulo, protože teď už k nám lidi přímo chodí, a už z toho běžně vaří a mají s tím zkušenost. Ten zájem o dýně roste. Každý rok pěstujeme něco kolem 7 hektarů,“ popsala Pipková stoupající zájem o kulatou zeleninu.

Podle statistiků se zvyšuje i dovoz této zeleniny. Jen během letošních osmi měsíců sem firmy dovezly skoro čtyřnásobně větší množství dýní, než tomu bylo například v roce 2014. Nejvíc se k nám zelenina vozí ze Španělska a Portugalska.

Extrémní sucho zasáhlo i pěstitele dýní. Na řadě míst proto zelenina vůbec nevyrostla nebo je výrazně menší. To má samozřejmě vliv i na cenu. Třeba na farmě Pipkových některé odrůdy dýní zdražily o pět korun na kilogram. Kvůli suchu je menší i sklizeň ve Spojených státech. Podle údajů tamního ministerstva zemědělství přesto farmáři v loňském roce vypěstovali skoro jeden milion tun dýní.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme