Ekonomika Saúdské Arábie navzdory smrti Chášukdžího poroste, uvedl Mezinárodní měnový fond

Mezinárodní měnový fond nebude reagovat na rozruch kolem smrti saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího změnou hospodářské prognózy pro Saúdskou Arábii. Agentuře Reuters to řekl šéf oddělení Mezinárodního měnového fondu pro Blízký východ a Střední Asii Džihád Azúr.

Tento článek je více než rok starý.

Dubaj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novinář Džamál Chášukdží.

Novinář Džamál Chášukdží. | Foto: Middle East Monitor/Handout | Zdroj: Reuters

Vyhlídky saúdské ekonomiky v příštím roce jsou příznivé jak díky zlepšení v ropném sektoru, tak i v sektorech ostatních. Jediné, co by prognózu mohlo změnit, je podle Azúra pohyb cen ropy a některé další ukazatele, jako jsou reformy, které saúdské úřady zavádějí.

‚Jediné, co chceme, je pohřbít ho.‘ Synové zabitého novináře Chášukdžího požádali o vydání těla

Číst článek

Před vraždou Chášukdžího fond předpovídal, že hrubý domácí produkt (HDP) Saúdské Arábie letos vzroste o 2,2 procenta a v příštím roce o 2,4 procenta. Vloni se HDP o 0,9 procenta snížil.

Jakkoli vražda Chášukdžího možná ze strany Západu povede k uvalení sankcí na Rijád nebo saúdské jednotlivce, není jisté, že z dlouhodobého hlediska to povede ke snížení zahraničních investic.

Prodej akcií slábne

Na říjnovou konferenci Future Investment Initiative, která je označována za pouštní Davos, do Rijádu odmítla přijet šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová i zhruba dvě desítky vysokých státních představitelů a zástupců firem z USA i z Evropy. Konference se ale zúčastnily stovky podnikatelů a zástupců vlád z celého světa.

„Je velmi obtížné říci, jaký to může mít vliv na celkové investice v dlouhodobém horizontu. Viděli jsme nějaký prodej na akciovém trhu, ale to bylo jen krátkodobé,“ řekl Azúr.

Rowlingová, Baldwin či Woodward. Přes sto osobností vyzvalo OSN k vyšetření smrti Chášukdžího

Číst článek

V prvních pěti týdnech od smrti Chášukdžího investoři prodali saúdské akcie za 1,9 miliardy dolarů (téměř 44 miliard Kč). V poslední době však prodej zeslábl, v minulém týdnu hodnota prodaných cenných papírů činila jen 13,1 milionu USD.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme