E-shopy očekávají nápor. Je tu poslední den, kdy dárky s jistotou dorazí do Vánoc

Internetové obchody dnes zažívají perný den. 12. prosinec, nebo-li takzvané Cyber Monday, je totiž posledním dnem, kdy lidé můžou nakoupit vánoční dárky na internetu s jistotou, že do Vánoc dostihnou adresáta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoce - svátky kýče?

Vánoce - svátky kýče? | Foto: Fotobanka stock.xchng

I dárky objednané po tomto datu ale můžou dorazit na svátky včas. Pokud je například zakoupené zboží skladem, obchodníci ještě mají možnost výrobek do Vánoc doručit.

Další možností je jiný způsob dodání. Mnohé e-shopy mají i kamenné obchody, kde lze zboží osobně vyzvednout. Díky tomu lidé ušetří také peníze za poštovné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nikola Bojčev se zajímal o nákup vánočních dárků přes internet

Nárůst běžných průměrných tržeb by dnes měl být až sedminásobný. Srovnávač cen zboží Srovname.cz odhaduje, že internetové obchody utrží za dnešek 650 milionů korun.

„Je to samozřejmě číslo, které je vypočítané z těch nárůstů a toho, kolik procent objednávek se vykoná opravdu tento den a tento týden. Takže je to možné,“ potvrdil v Odpoledním Radiožurnálu výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.

Podle dostupných informací nakupuje vánoční dárky přes internet až čtvrtina lidí. Zákazníci letos nechají v pokladnách e-shopů odhadem 35 – 37 miliard korun, což je o čtyři miliardy korun více než loni.

Zatímco internetové obchody považují za nejnáročnější den právě dnešek, tedy 12. prosinec, přepravní společnosti se připravují na největší nápor na úterý 20. prosince. Například společnost FedEx odhaduje, že mezi posledním týdnem a Vánoci odbaví neuvěřitelných 260 milionů zásilek.

Co se týče nákupů v zahraničních e-shopech, na ty je podle Jana Vetyšky už docela pozdě. „Záleží obchod od obchodu, ale zákazníkům bych už v tuto chvíli nedoporučoval nakupovat v zahraničí s doufáním, že dostanou dárek pod stromeček. Když to bude třeba mimo Evropskou unii a podobně, hrozí, že zboží bude opravdu až po Vánocích,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další podrobnosti o předvánočních nákupech v e-shopech zjišťovala pro Odpolední Radiožurnál redaktorka Alžběta Havlová.

Největšími hity jsou letos chytré telefony, tablety, čtečky knih, foto rámečky a drobné praktické domácí spotřebiče do kuchyně a podobně.

Alžběta Havlová, Nikola Bojčev, bre, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme